2018-tól újabb élelmiszerek adójának mérséklésével segíti a kormány a hazai családokat, így a sertés, a baromfi, a tej, a tojás után januártól a halhús áfája is radikálisan, 27%-ról 5%-ra csökken. Ugyanilyen mértékben mérséklődik majd a sertés belsőség forgalmi adója is – közölte Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.
Egy hónapja fogadta el a parlament a 2018-as költségvetést, és már ekkor kiderült: folytatódhat az élelmiszerek áfa-csökkentése. 2014-ben történt meg az első lépés ezen a területen, amikor az élő- és a félsertés adója csökkent. A változás nyomán jelentősen fehéredett az ágazat, több lett a regisztrált sertéstartó, nőtt az élősertés felvásárlása, élénkült a tenyészállat-forgalmazás és csökkent az élőállat-export. A kedvező tapasztalatok nyomán egy évvel később kedvezményes adókulcsot kapott az élő, és a vágott marha is. Mindezek azonban csak úgynevezett köztes termékek voltak, és a bevezetett adómérséklés még nem jelentkezett a kiskereskedelmi árak csökkenésében. Ebben hozott változást a 2016 januárjában bevezetett sertés tőkehús áfa-csökkentés, majd 2017-től a baromfihús, tojás és a friss tej adómérséklése. A kormány és a kiskereskedelmi láncok között köttetett megállapodás szerint ugyanis az áfa-mérséklésnek megfelelően csökkentek az árak is, így a vásárlók olcsóbban juthattak az említett termékkörökhöz.
A Földművelésügyi Minisztérium, a KSH, a NAV és az AKI folyamatosan figyeli az áfa-csökkentés hatásait. Releváns adatok egyelőre csak a sertés termékpályáról állnak rendelkezésre, ám ezek alapján már látható, hogy a hatások egyértelműen pozitívak: fehéredett a piac, hatékonyabb lett a termékpálya szereplői közötti együttműködés és féken lehetett tartani az árakat – a termelő árak folyamatos emelkedése mellett is.
2018 elejétől újabb két termékkör, a hal és a sertés belsőség forgalmi adója csökken. A hal esetében született kormányzati döntésnél fontos szempont volt, hogy egy rendkívül egészséges élelmiszerről van szó, amelynek hazai fogyasztása (6,2kg/fő/év) egyelőre messze elmarad az európai átlagtól (20-22 kg/fő/év). Az általános forgalmi adó mérséklésével remélhetőleg olcsóbb lesz majd a halhús a hűtőpultokban is, így több kerülhet ebből a kedvező élettani hatású élelmiszerből a magyar családok asztalára. Figyelembe véve a forgalmi adatokat, egy négytagú család éves szinten tízezer forintot takaríthat meg a hal áfájának mérséklésével. Ugyanez az érték a sertés belsőség (és fogyasztásra alkalmas vágási melléktermék) esetében újabb 1100-1500 forintot jelent. Számítások szerint a 2014-ben megkezdődött adómérséklési programmal évente egy átlagos magyar család 50-60 ezer forintot takarít meg az élelmiszereken.
A kormány, illetve a Földművelésügyi Minisztérium elkötelezetett a legfontosabb élelmiszerek további körének áfa-csökkentésében. Ennek lehetőségeit a gazdaság teljesítménye, illetve a költségvetés helyzete határozza majd meg.
Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.
(FM Sajtóiroda)