Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa 2017. február 2-án indította el hivatalosan a Közös Agrárpolitika (KAP) modernizálásáról és egyszerűsítéséről szóló nyilvános konzultációt, amely 12 héten keresztül, 2017. május 2-ig lesz elérhető a Mezőgazdasági Főigazgatóság (DG-AGRI) honlapján.

A 34 pontból álló kérdőív nagyrészt a mezőgazdaság alapanyag-termelésen túl értelmezett céljaira, társadalmi, szociális és környezeti (elsősorban a klímaváltozás) feladataira koncentrál. A Bizottság közleménye szerint a korszerűsítés és az egyszerűsítés azt a célt szolgálja, hogy a KAP képes legyen megbirkózni a mezőgazdaságban és a vidéki térségekben jelentkező legfontosabb kihívásokkal, ezzel egyidejűleg pedig hozzájáruljon a Bizottság szakpolitikai prioritásainak megvalósításához (elsősorban a foglalkoztatás és a növekedés fellendítéséhez), a fenntartható fejlődéshez, az eredményorientált költségvetési gazdálkodáshoz, a szabályozás egyszerűsítéséhez és a szubszidiaritás elvének érvényre juttatásához.

A kérdőívet a termelőkön, szakmai és érdekképviseleti szervezeteken, és egyéb érintetteken kívül bárki kitöltheti. A zárt kérdések mellett lehetőség van egy 5 oldalas, szabad szöveg feltöltésére is, amelyben mindenki kifejtheti a KAP-ra vonatkozó konkrét elképzeléseit. A Bizottság a konzultáció eredményeit 2017 júliusában, egy konferencia keretében tervezi bemutatni.

A kérdőív magyar nyelvű változata ide kattintva érhető el.

(FM)