A magyar szőlő- és borágazat bővülésének záloga a minőség növelése, ezért fontos az értékeket feltárni, többek között a Magyar Bormustra segítségével- mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.
Magyarország változatos termőhelyekkel rendelkezik, mindegyik borvidékünkön lehet olyan stílusú bort készíteni, amely a nemzetközi piacon is megállja a helyét - mutatott rá Gál Péter. Mint hozzátette: ahhoz azonban, hogy ez az adottság a gyakorlatban is nagyobb bevételt jelentsen a termelőknek, növelni kell a magyar borok presztízsét, hiszen azoknak nem a legolcsóbb kategóriában érdemes versenyezniük.
Fontos a fogyasztónak kapaszkodót adni, de remélhetőleg a termelők széles köre is kíváncsi lesz eredményre - mondta el a mustra szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Légli Ottó, a versenyt rendező Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
Koch Csaba, a verseny szervezőbizottságának elnöke közölte: a nevezés még nem zárult le; eddig 19 borvidékről csaknem 500 tétel érkezett. A mintákat hét, egyenként hétfős bizottság bírálja el, soraiban külföldi borászokkal, sommelier-kkel, szakújságírókkal; egy csúcszsűri pedig a különdíjakról dönt majd.
A nevezett tételek 30 százaléka kaphat arany- vagy ezüstérmet, ezek közül 70 bort csúcsbort választanak ki. A kategóriagyőztes minták mellett különdíjjal jutalmazzák a legjobb furmintot, olaszrizlinget illatos magyar fehér fajtát és kékfrankost, valamint kilenc "Tesco best buy bort" is választanak.
A szakmának és a fogyasztóknak is visszajelzést szeretne adni a Magyar Bormustra - 37. Országos Borverseny, melyet idén nemzetközi szakértők - mások mellett James Davis Master of Wine - bevonásával rendeznek meg május 24-én és 25-én.
(MTI/FM Sajtóiroda)