A sommelier fontos összekötő kapocs a bortermelő és a borfogyasztó között – méltatta a szakmát a verseny fővédnöke, Fazekas Sándor képviseletében megjelent Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár a 2015. évi Magyar Sommelier Bajnokság megnyitó ünnepségén.

A helyettes államtitkár kiemelte: egy jó sommelier mély szakmai tudása révén és helyes üzenetek közvetítésével sokat tehet a magyarországi borkultúra fejlődéséért. Ők azok a szakemberek, akik elérik az éttermi borfogyasztókat, és széleskörű ismereteiknek köszönhetően nagyban hozzájárulnak a hazai borászok és boraik népszerűsítéséhez. Ehhez azonban szükség van a magas színvonalú képzésre, az ismeretek átadására és naprakésszé tételére – mondta a zsűrizésben is aktívan részt vett Gál Péter.

A Magyar Sommelier Szövetség évente biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A verseny célja most is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyzési lehetőség megteremtése hazánkban a sommelier szakmában dolgozóknak.

A versenyt idén is a Kávébár Bazár keretein belül rendezték meg a Hotel CORINTHIA Rendezvényközpontban.

A verseny zártkörű középdöntővel kezdődött, ahol a résztvevők tesztlap kitöltésével szőlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre feleltek. Mindezek mellett párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük. Ezek után egy bort dekantáltak és írtak le szóban egy választott idegen nyelven.

A döntő előtt adták át öt kategóriában a 2014-ben alapított Par Excellence a magyar borkultúráért díjat: idén Alkonyi László a szakíró, Bándoli Attila (Gundel étterem) a vendéglátás, Heimann Zoltán szekszárdi borász a termelő, Káli Ildikó az oktató, Szalay Péter (IFDT) pedig a kereskedő kategóriában vehette át a plakettet.

A döntőbe jutott a versenyzők felkészültségükről a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon és ital ajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot, ezután borokat és különböző párlatokat jellemeztek.

A szakmai zsűri munkájában részt vett Nagy Judit, Csizmazia László, Gianni Annoni és Niklai Ákos, a zsűri elnöke Fabók Mihály Örökös Magyar Sommelier bajnok volt.

Az első helyezést és egyben a Magyarország Sommelier Bajnoka 2015. címet Szik Mátyás, a Prime steak and wine sommelier-je nyerte el, a második helyen Vagra Norbert (Onyx), míg harmadikként Angerman László (Innio) végzett.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája / Magyar Sommelier Szövetség)