Mérsékelni kell az élelmiszer-pazarlást, mivel egyrészt az élelmiszerek értelmetlen elpocsékolását jelenti, másrészt a termelésükre és a megvásárlásukra fordított pénz és energia is kárba vész – mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Budapesten.
Feldman Zsolt sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Földművelésügyi Minisztérium közgazdaságilag, környezetvédelmileg és erkölcsileg is kulcsfontosságúnak tartja a problémát, ezért a múlt évben a szaktárca és az élelmiszerbank egyesület az Élelmiszer érték elnevezésű fórumot hozott létre az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentésére. A Fórum létrehozásának és működtetésének fő célja a magyarországi élelmiszerhulladék mennyiségének felmérése és jelentős csökkentése.
A helyettes államtitkár kiemelte: mindannyiunk közös érdeke a jogi, közigazgatási és felelősségbeli nehézségek feloldása és ezáltal egyik oldalon az elpazarolt és kidobott élelmiszer mennyiségének csökkentése, másik oldalon pedig a feleslegessé vált élelmiszerek lehető legnagyobb hányadának eljuttatása a rászorulókhoz. Az élelmezési célra semmilyen módon nem alkalmas élelmiszerek esetében takarmányozási és energetikai megoldásokat kell találnunk.
A fórum tevékenységével arra szeretnék felhívni az élelmiszer termelők és gyártók figyelmét, hogy jobb gyakorlatok alkalmazásával az élelmiszerelőállítás során keletkező veszteségek lényegesen csökkenthetők. Most ugyanis az országban keletkező élelmiszerveszteség kétharmada a feldolgozás során, 17 százaléka pedig a termelési folyamat különböző fázisaiban keletkezik. Ennek csökkentése a termelők és a feldolgozók érdeke is - mutatott rá a helyettes államtitkár.
Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke megjegyezte: Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, amelyből mindössze 2000 tonna kerül ismét élelmiszerként a rászorulók asztalára.
Az egyesület elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy másik 12 szervezettel együtt megszervezték az Esélyt az ételnek napot, amelynek keretében 5000 adag ételt osztanak szét a rászorulók között a fővárosban és környékén.
Cseh Balázs az MTI-nek elmondta: az egyesület évente mintegy 300 000 rászorulónak biztosít különböző élelmiszeradományokat, amelynek az elosztásában mintegy 220 civil szervezet működik közre. A múlt évben mintegy 1500 tonna élelmiszert osztottak szét a rászorulók között, amelynek értéke megközelítette az 1,5 milliárd forintot.
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon arra a kérdésre, hogy tud-e kétnaponta húst vagy a húsnak megfelelő fehérjét tartalmazó vegetáriánus élelmiszert vásárolni, a megkérdezettek 35 százaléka válaszolt nemmel.
Dominika Jarosz, a Feeding the 5000 menedzsere az eseményen elmondta, az általa képviselt londoni székhelyű szervezet világszerte az élelmiszerpazarlás megszüntetéséért dolgozik. Örömét fejezte ki, hogy akciójukba bekapcsolódott Budapest is.
(MTI/Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)