Úgy kell tekintenünk a fákra és erdőkre, mint a jövőnk zálogaira, létünk alapjára. Az Agrárminisztériumban is ebben a szellemben dolgozunk. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár a csákvári településfásításon hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás óta nem volt ennyi települést megmozgató fásítási kezdeményezés.

A Településfásítási Program célja hármas. A legfontosabb felhívni a figyelmet a fásítások fontosságára, a Vidékfejlesztési Program önkormányzatok számára is elérhető támogatásaira. Részvételre bíztatni a helyieket, ezért erdész és kertész segítséggel mindenütt a helyi közösség szervezi meg az ültetéseket. A kormányzati cél eléréséhez, és az emberek életminőségének a növeléséhez pedig szeretnénk gyarapítani a belterületen található zöldfelületeket.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Az agrártárca helyettes államtitkára az eseményen elmondta, hogy a fák, a városi erdők kedvező környezetvédelmi hatása kiemelten fontos, és rendkívül szerteágazó. Szerepük van a hőmérséklet kiegyenlítésben, árnyékot adnak, oxigént termelnek, de nélkülük nincs levegőtisztaság, sőt por- és zajszűrés sem. A parkoknak, parkerdőknek pótolhatatlan szerepük van az egészségvédelemben, a rekreációban, vagyis a testi-lelki-szellemi feltöltődésben.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Nagy János ismertette, hogy a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak növelése meghozta a várt eredményt, hiszen több mint 17 ezer hektár új erdő telepítésére és 3000 hektár iparifa ültetvény létesítésére adtak be kérelmet a gazdák. Emellett óriási érdeklődés övezte a Településfásítási Programot is, hiszen egy órán belül elfogytak mind az őszi, mind tavaszi ültetési időszakra igényelhető sorfák. A program keretében közel 500 darab 10 ezer fő alatti település számára biztosítottunk összesen 12 ezer darab sorfát, és a fák elültetéséhez szükséges eszközöket.

(AM Sajtóiroda)