A tejpiaci válságról, az európai-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról és a GMO-mentesség fenntartásának ügyéről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter amerikai programjának első napján Washingtonban.
A látogatáshoz időzítve az amerikai fővárosban és New Yorkban gasztronómiai termékbemutatót is tartanak magyar minőségi élelmiszerekből és borokból.
A magyar tárcavezető az amerikai agrártárca miniszterhelyettesével, Michael Scuseval folytatott megbeszéléseket, előadást tartott az Amerikai Magyar Üzleti Tanács képviselőinek, és részt vett két, igen sikeresnek bizonyult magyar agrártermék-bemutatón. Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta, hogy az amerikai agrártárca helyettes vezetőjével folytatott megbeszélésein a mindkét országot sújtó tejválság, valamint állategészségügyi kérdések mellett hangsúlyosan került szóba az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és a magyar agrártermékek megjelenése az amerikai piacon. Magyarország érdekelt az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezményben, de csakis akkor, ha ez kölcsönös előnyök alapján köttetik meg - emelte ki Fazekas Sándor.
A miniszter szerint Magyarország számára különösen fontos az állategészségügyi szabályozás ügye - Európában és Magyarországon is sokkal szigorúbb a szabályozás, mint az Egyesült Államokban -, valamint a génmódosított növényektől való mentesség. "Magyarország elkötelezetten GMO-mentes" - szögezte le Fazekas Sándor. Elmondta: az amerikai miniszterhelyettes nyitott volt a magyar álláspontot illetően. Az MTI kérdésére, hogy a GMO-mentességben mennyire érdekelt az Európai Unió többi tagországa, Fazekas Sándor nyugtázta: az unió tagországainak fele már deklarálta, hogy csatlakozik a magyar GMO-mentességi felhíváshoz, s várhatóan Németország is csatlakozik. A tárcavezető aláhúzta: a szabadkereskedelmi egyezménynek vannak olyan ígéretes részei - például az exportlehetőségek bővülése - amelyek a GMO nélkül is megadják az egyezmény létjogosultságát.
Magyarországnak az a célja, hogy minél több minőségi élelmiszer jusson el az Újvilágba - hangsúlyozta Fazekas Sándor. Ilyen élelmiszernek nevezte a mangalicahúsból és a szürkemarha húsából készült feldolgozott termékeket, a mézet, a lekvárt és a borokat, valamint pálinkákat. Tapasztalatai szerint az amerikai partnerek élénk érdeklődést mutatnak e termékek iránt: a hétfőn tartott termékbemutatón a washingtoni éttermek és szállodák vezető képviselőinek tetszését kifejezetten elnyerték mind az élelmiszerek, mind a borok és pálinkák. "Japánban ezer étteremben szolgálnak fel magyar mangalicahúst. Ha ott ízlik az embereknek, akkor itt, az Újvilágban szintén sikert arat majd" - fogalmazott Fazekas Sándor. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy ma már vannak olyan magyar cégek, amelyek képesek exportálni a nagyon igényes amerikai piacra. Fazekas Sándor kedden New Yorkban tárgyal, majd a kanadai Montrealba és Torontóba utazik.
(MTI)