Friss és fagyasztott húst, és nem hőkezelt hústermékeket is szállíthatnak már a magyar termelők az USA-ba. A termékpaletta-bővítést az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszer-biztonsági Ellenőrzési Szolgálata (USDA FSIS) a magyarországi helyszíni ellenőrzést követően véglegesítette.
Az engedély természetesen a már jóváhagyott termékekre – teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshús-termékek – továbbra is vonatkozik.
A döntés az exporttermékekre vonatkozó eljárásrendben is könnyítést jelent, ugyanis az USDA augusztus 22-én elfogadta az újonnan jóváhagyott termékekre vonatkozó exportbizonyítvány mintákat. A teljesen hőkezelt, valamint hosszan érlelt sertéshús-termékek mellett a hazai előállítók számára lehetővé vált a friss és fagyasztott hús, és nem hőkezelt hústermékek exportja is.
A Földművelésügyi Minisztérium az Egyesült Államokba irányuló élősertés-szállítások mielőbbi elindítása érdekében további egyeztetéseket folytat az amerikai hatósággal.
(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)