Néhány kirívó esettől eltekintve pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A december 1. és 31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelte el és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálta. Az akció során 4997 vizsgálatot végeztek a szakemberek, 8,4 tonna terméket vontak ki a forgalomból, 83 alkalommal figyelmeztetést és 185 esetben, összesen 21,7 millió Ft értékben bírságot szabtak ki.

Karosszérialakatos műhelyben berendezett halfeldolgozó Fejér megyében, súlyos higiéniai, nyomonkövetési és jelölési hiányosságokkal működő sütőipari cég Csongrád megyében és vásárolt alapanyagokkal trükköző kistermelő Somogy megyében – néhány kirívó eset, amit a 2015-ös téli szezonális ellenőrzés során tártak fel az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Az összesítés azonban így is pozitív: több területen javulás figyelhető meg, például a termékek fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejével kapcsolatos problémáknál vagy a kitelepült vendéglátók működésében.

A szezonális vizsgálat célja, hogy az ünnepek előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények a teljes élelmiszerláncban. A szakemberek – igazodva a vásárlói szokásokhoz – kiemelten ellenőrizték többek között a friss húst, a halakat és haltermékeket, a virslit, az édesipari termékeket (köztük a bejglit), a déli gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette a halforgalmazást, az élőállat szállításokat és a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is.

Egy hónap alatt 4997 ellenőrzést végeztek az ellenőrök. A feltárt szabálytalanságok miatt 83 alkalommal figyelmeztetést, 185 esetben, összesen 21,7 millió Ft értékben bírságot szabtak ki. Higiéniai hiányosságokat – a tavalyi évhez hasonlóan – az ellenőrzések 4,1 százalékában találtak. A termékek minősége az ellenőrzések 3,2%-ban nem volt megfelelő, ami a 2014-es 2%-hoz képest némileg emelkedett. A vizsgált élelmiszerek 2,7%-ánál találtak nyomonkövethetőségi problémát.

A 2014-es ellenőrzéshez képest viszont kevesebbszer kellett intézkedni a termékek fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejének lejárta miatt. Különböző okok miatt a megvizsgált 27 635 élelmiszertétel 1,6%-át, 8,4 tonnát kellett kivonni a forgalomból.

Szintén javulás figyelhető meg a kitelepült vendéglátók működésében: az ellenőrzött vendéglátóhelyek mintegy 80%-a megfelelően, 18%-a kisebb hibákkal, de biztonságosan üzemelt, és alig több mint 2%-uknál volt szükség hatósági intézkedésre. A kistermelőknél országszerte 427 ellenőrzésre került sor, a tevékenység felfüggesztésére 3 esetben volt szükség.

(FM Sajtóiroda)