Az élelmiszerhulladékok megelőzését szolgáló jó gyakorlatokkal, praktikákkal is pályázathatnak a 2017. szeptember 20-24. között, a HUNGEXPO és a Kincsem Park területén rendezendő 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által meghirdetett „Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díj” nevezési határideje május 31-e.

Napjainkban az élelmiszerpazarlás súlyos és globális problémává vált. Az élelmiszerhulladék okozta környezetterhelés mellett a gazdasági károk is jelentősek. Nem meglepő, hogy a pazarlás visszaszorítása az Európai Unió egyik kiemelt célja. Ennek eléréséhez azonban az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjének közreműködése szükséges.

A NÉBIH − az EU LIFE keretprogramjában támogatott – „Maradék nélkül” elnevezésű programjának fókuszában a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok csökkentése áll. Ugyanakkor az élelmiszerlánc hivatásos szereplői is sokat tehetnek egy fenntarthatóbb élelmiszergazdaság kialakítása és működése érdekében. Éppen ezért a NÉBIH szeretné összegyűjteni és a szakmai közvélemény számára bemutatni azokat az élelmiszerhulladékok megelőzését szolgáló jó gyakorlatokat, amelyeket a hazai élelmiszerlánc szereplők jelenleg is alkalmaznak.

A pályázaton a legeredményesebb, leginnovatívabb élelmiszeripari vagy kereskedelmi megoldást benyújtó szervezetet az „Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjjal” jutalmazza a NÉBIH. Az OMÉK kiállítói pályázatukat 2017. május 31-ig adhatják le a [[[tmskNdVRNpjviN9w0WVYWMFmbWFyYWRla25lbGt1bEBuZWJpaC5nb3YuaHU=]]] e-mail címre.

A részletes pályázati kiírás elérhető a közlemény mellékleteként illetve az OMÉK weboldalán.

(FM Sajtóiroda)