Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az UNICEF (ENSZ Gyermekalap) és a WFP (Világélelmezési Program) szoros együttműködésében 2017. december 4-5. között regionális szimpóziumra került sor.

A budapesti konferencián a fenntartható élelmezési-rendszerek és az egészséges táplálkozás kerültek fókuszba, mivel egyaránt fontosak az étrendben és táplálkozásban is. Ezt kiemelte már a FAO/WHO táplálkozásról szóló második nemzetközi konferenciája (ICN2) és az ENSZ cselekvési évtizede a táplálkozásról (2016-2025) is.

Kép letöltéseFotó: Isza Ferenc/FAO

A szimpózium megnyitóján a Földművelésügyi Minisztériumot Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár képviselte. Beszédében hangsúlyozta, Magyarország Kormánya sokat tesz annak érdekében, hogy a magyar társadalom egészséges, biztonságos és minőségi élelmiszerhez jusson. Kiemelte a génmódosított növények termesztésének tilalmát, az Élelmiszerlánc-törvényt, mely garantálja a teljes élelmiszerlánc egységes hatósági felügyeletét, az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát, valamint azokat a szemléletformáló programokat, melyek mind a közétkeztetésben, mind a mindennapokban is megjelennek, például a Szupermenta és a Minőségvezérelt Közétkeztetés Program. Az agrártárca államtitkára elmondta a Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben, ennek támogatására elindította a „Maradék nélkül” elnevezésű programot, melynek célja a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentése.

Magyarország elkötelezett és igyekszik hatékonyan segítséget nyújtani az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének, így  számos alacsony jövedelmű országból érkező hallgatót képzünk ösztöndíj programunk révén. Ezen túl, az együttműködésnek számos formája valósul meg, fejlesztési projektek, közös rendezvények formájában, melyek közül kiemelt jelentőségű volt az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Agroökológiai Szimpózium 2016-ban, valamint a magas szintű agroökológiai kísérő-rendezvény a COP23 Globális Klímakonferencia alkalmával. Az agroökológiai megközelítés a fenntartható élelmezési-rendszer létrehozásának előfeltétele, mivel egyaránt eleget tesz a fenntarthatóság gazdasági, környezeti és társadalmi követelményeinek.

Kép letöltéseFotó: Isza Ferenc/FAO

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát képviselő Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár köszöntőbeszédében elmondta, hogy az Egészségügyért Felelős Államtitkárság elkötelezett a népegészségügyi problémák kezelése mellett. Ezt az elkötelezettséget jelzik az elmúlt években elindított programok, illetve táplálkozást érintő jogszabályi változások is. Hangsúlyozta, hogy az „Egészséges Magyarország 2014-2020” Ágazati Stratégia alapvető népegészségügyi célkitűzéseivel összhangban ezek az intézkedések ösztönzik az egészséges táplálkozási környezet megteremtését, illetve az egészséges élelmiszer-választék biztosítását minden életkorban, különösen a gyermekek és a sérülékeny csoportok számára. Ladányi Márta kiemelte, hogy a legfontosabb táplálkozás-egészségügyi lépések közé tartoznak a népegészségügyi termékadó, illetve a mindennapos testnevelés bevezetése, a napi transz-zsírsav bevitel korlátozását szolgáló előírások, valamint az egészséges iskolai étrendet és egészségesebb betegélelmezést biztosító miniszteri rendelet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára elmondta: a WHO módszertanon alapuló, a gyermekelhízást érintő friss hazai felmérés adatai szerint a túlsúly, illetve elhízás előfordulásában nem volt tapasztalható további növekedés a 7 éves korosztályban a 2010-es korábbi magyar adatokkal összehasonlítva, amelyben az elmúlt időszak kormányzati népegészségügyi intézkedéseinek is jelentős szerepe van. Ladányi Márta hozzátette, a WHO az OGYÉI-vel és az Egészségügyért Felelős Államtitkársággal együttműködésben a közelmúltban indított el egy ágazatközi párbeszédet a témában, amelyhez az érintett kormányzati szereplők, szakmai szervezetek és egyetemek is csatlakoztak. A kormány célja, hogy az együttműködés eredményeképp folyamatosan javuljon a magyar emberek egészségi állapota.

Kép letöltéseFotó: Isza Ferenc/FAO

Fenntartható élelmezési - rendszerek az egészséges étkezésért és jobb táplálkozásért című FAO/WHO regionális szimpózium célja, hogy a résztvevők megvitassák a legfontosabb élelmiszer-biztonsági és táplálkozási kérdéseket és azt, hogy miként kezeljék azokat az élelmezési - rendszerek szemszögéből és egyéb szakpolitikákon és programokon keresztül. A FAO/WHO Regionális Szimpózium ajánlásai és fontos megállapításai információul fognak szolgálni a FAO Európai Regionális Konferenciája (ERC 2018), továbbá a WHO és az ENSZ partnerszervezetei ügyvivő testületei számára.

(FM Sajtóiroda)