A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával zajlik idén is a karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonságának a vizsgálata, az eddigi tapasztalatok kedvezőbbek a tavalyinál - mondta Zsigó Róbert.
Az egész decemberben tartó vizsgálat félidején, a hónap közepéig 2687 ellenőrzést végeztek, 32 alkalommal figyelmeztettek az ellenőrök, 70 esetben pedig - összesen - 12,2 millió forint bírságot szabtak ki - ismertette a főbb adatokat az államtitkár.
A vizsgálatok kiterjedtek az élelmiszer előállító helyekre, a forgalmazókra, a vendéglátóhelyekre, valamint az állatszállítmányokra is. A kiemelt termékek közé tartozott a friss hús, a halak, a füstölt és az édesipari termékek, a méz, a borok és a pezsgőt, valamit a déligyümölcsök.
Az államtitkár kiemelte: higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,5 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,5 százalék volt. A termékek minősége 1,9 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 2,9 százalékkal szemben. Az idén a vizsgált élelmiszerek 1,5 százaléka nem volt nyomon követhető, egy éve ez az arány is magasabb, 2,1 százalék volt. A megvizsgált 10 098 élelmiszerminta 1,6 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ennek a mennyisége 3,1 tonna volt.
A kistermelői élelmiszer-feldolgozást és értékesítést azért vizsgálják, hogy kiszűrjék a regisztrációval nem rendelkező kistermelőket - tette hozzá az államtitkár. Ilyen ügyben eddig 15 esetben kellet eljárni. Zöldséget és gyümölcsöt 285 forgalmazónál ellenőriztek a hatóságok szakemberei, ebben a körben 38-esetben szabtak ki bírságot, összesen egymillió forint összegben.
(MTI, FM Sajtóiroda)