Több mint 7 700 ellenőrzött létesítmény, 23 600 vizsgált termék, 102 tonna forgalomból kivont élelmiszer és csaknem 43 millió forint bírság a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés mérlege. A július 1-je és augusztus 31-e között megszervezett akció során számos területen javulást tapasztaltak a szakemberek: jelentősen csökkent például a higiéniai hiányosságok és a fogyasztásra alkalmatlan termékek aránya.
Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár július 1-jétől rendelte el a már hagyománynak számító nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálta a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével.
A célterületek között a büfék, cukrászdák, fagylaltozók és éttermek mellett az utcai vendéglátás, a büfékocsik, valamint a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok élelmiszer-forgalmazói egyaránt szerepeltek. A szakemberek kiemelten vizsgálták többek között a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a halételeket, a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, de fokozott figyelmet fordítottak a vendéglátóegységekben használt sütőolajra, az étkezési tojásokra, az UHT tejekre és a vásárokon kapható kerámia konyhai edényekre, bögrékre is.
A szakemberek két hónap alatt több mint 7 700 létesítményt ellenőriztek. Tevékenység korlátozásra 38 esetben volt szükség, emellett 226 figyelmeztetést, valamint 443 alkalommal bírságot szabtak ki az ellenőrök, mintegy 43 millió forint értékben. Probléma főleg a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, az élelmiszerek nyomonkövethetőségével akadt. Az előző évekhez képest a higiéniai hiányosságok megállapításának előfordulási aránya jelentősen csökkent.
A termékvizsgálatok során a több mint 23 600 ellenőrzött tételből 781-et kellett kivonni a forgalomból, ami 102 tonna, mintegy 12 millió forint értékű élelmiszer zárolását jelenti. Az előző évhez képest a lejárt és a jelölési hibás tételek aránya kissé emelkedett, ugyanakkor a fogyasztásra alkalmatlan és az ismeretlen eredetű termékek, valamint a minőségi hiba előfordulási aránya csökkent.
A NÉBIH laboratóriumaiban csaknem 500 mintát vizsgáltak. Három fűszerezett, pácolt előkészített hús termékben szalmonella jelenlétét mutatták ki a szakemberek, egy halételnél pedig a fajazonossági vizsgálat során kiderült, hogy sült fogasként nílusi sügért árusítottak. Három külföldi UHT tejnél a jelöltnél alacsonyabb volt a zsírtartalom. A konyhai kerámia edények vizsgálata során két pálinkáspohárnál határérték feletti ólom kioldódást mértek. A fagylaltminták közül 13 esetben Enterobaktériumot, 23-ban pedig azo-festékeket mutattak ki különböző mértékben. A citromok és a használt sütőolajok a laborvizsgálatokon megfeleltek az előírásoknak.
További részletes eredmények elérhetők itt.
(FM Sajtóiroda)