Csaknem 100 budapesti vendéglátóhely italkínálatát ellenőrizték az augusztusi Csillagvizsgáló akció során. Súlyos élelmiszerbiztonsági hiba és nyomon követési hiányosságok miatt két hely tevékenységét függesztették fel ideiglenesen a szakemberek - mondta el Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A főváros tíz kerületében egy nap alatt 86 felügyelő ellenőrizte a részben kockázatelemzéssel, részben véletlenszerűen kiválasztott vendéglátó egységeket. 195 terméknél végeztek nyomonkövetési vizsgálatot, 184 terméket a laboratóriumban is megvizsgáltak. A cél az ismeretlen eredetű, illetve hamisított alkoholos italok és borászati termékek forgalmazásának megakadályozása volt - számolt be az FM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) akciójáról az államtitkár.

Fotó: Francz Ilona

Csaknem 30 termék beszerzéséről a vállalkozások nem rendelkeztek igazolással, ezeket a nyomon nem követhető italokat zárolták az ellenőrök. A laboratóriumban megvizsgált tételekből 16 borászati termék nem felelt meg, további egy gyümölcsbornál, 9 pálinkánál és egy vodkánál mutattak ki analitikai problémát a laborvizsgálatok - ismertette Zsigó Róbert. Az eljárás 27 ügyben még tart.

Az államtitkár hangsúlyozta: mivel jellemzően kis- és középvállalkozásokat érintett az ellenőrzés, az elsődleges cél nem a büntetés, hanem a hibák javítása volt. Ezért 33 esetben figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat az ellenőrök. Négy ügyben minőségvédelmi, kettőnél pedig eljárási bírság várható, ezek megállapítása folyamatban van - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Francz Ilona/FM

Zsigó Róbert felidézte: a NÉBIH korábban egy budapesti belvárosi vendéglátó egységben tartott ellenőrzést, ahol a forgalmazott 18 alkoholos italból kettő hamisított volt, 16 terméknél pedig a nyomonkövetést nem tudták igazolni. Tavasszal, a Balatoni vihar elnevezésű, háromnapos borászati üzemellenőrzés során négy üzem ideiglenes bezárását kellett elrendelni Veszprém megyében. Mindkét ellenőrzés azt igazolta, hogy érdemes komplex akciókat szervezni - szögezte le az államtitkár.

Zsigó Róbert elmondta: az ágazat védelme érdekében a földművelésügyi tárca és a NÉBIH tervei között szerepel, hogy a borokhoz hasonlóan a pálinkák esetében is kötelező legyen a forgalomba hozatal előtti minősítés. A kereskedelmi pálinkafőzők segítésére a NÉBIH kidolgozta a pálinkatermékek speciális jelölési útmutatójának tervezetét. A termelőket, a kereskedőket és az ellenőröket is segítő dokumentum szakmai egyeztetése már megkezdődött.

Jelenleg az aszúszüret kiemelt ellenőrzése zajlik, de a prémium éttermeknél is várható komplex, a termékek minőségére, nyomonkövethetőségére és a higiéniai feltételek teljesítésére kiterjedő vizsgálat - jelezte az államtitkár.

(MTI/FM Sajtóiroda)