Fazekas Sándor miniszter az eredetvédelemről a helyi termékek védelméről, a GMO-mentes termelés növeléséről, az élelmiszer-pazarlás megelőzését szolgáló jó gyakorlatok átvételének lehetőségeiről, kölcsönös megosztásáról tárgyalt a Földművelésügyi Minisztériumba látogató Eric Fournier francia nagykövettel.
Ez utóbbi tekintetében Magyarország hasonló szabályozás megalkotásában gondolkodik, mint Franciaország, ahol a Szenátus a közelmúltban egyhangúan elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a nagy áruházláncoknak a közeli lejáratú élelmiszerek megsemmisítését. A franciák nem kisebb célt tűztek ki, mint azt, hogy 2025-ig a felére csökkentik az ország ételpazarlási mutatóit.
A megbeszélésen szó esett arról, hogy az európai tej és húspiaci helyzet miatt a francia állattenyésztők rendkívül nehéz helyzetben vannak, mely a kormány számára komoly kihívást jelent. Fazekas Sándor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország is nagy erőfeszítéseket tesz a gyengélkedő tej és hús ágazat problémáinak megoldása érdekében, többek között olyan élelmiszeripari támogatásokat vezettünk be, melyekkel az alapanyagok értékesítése helyett lehetővé válik a nagyobb hozzáadott értékű, feldolgozott termékek piacra vitele. Mindemellett agrárdiplomáciai eszközökkel minden alkalmat megragadunk a tej és feldolgozott tejtermékek alternatív piaci lehetőségeinek felkutatására.
A tárgyalófelek örömmel nyugtázták, hogy az országaink közötti agrárkereskedelmi kapcsolatok továbbra is jók, melyek további kölcsönös erősítésében állapodtak meg, legfőképpen a minőségi élelmiszereket illetően. Fazekas Sándor ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Magyarország az idén esedékes, OECD tagságának 20 éves évfordulója alkalmából Hungarikum bemutatót tervez Párizsban, mely a gasztronómiai kiválóságok mellett többek közt tudományos, kulturális és turisztikai értékeink megismerésére is lehetőséget ad majd.
(FM Sajtóiroda)