Magyarország sorsát nemcsak a támogatások mennyisége és a termőföld minősége határozza meg, hanem azok a dolgos kezek, amelyek minden nap megművelik a földeket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az államalapítás és államalapító Szent István ünnepe alkalmából megtartott rendezvényen, hétfőn Budapesten.

A miniszter beszédében kiemelte, Szent István ünnepe alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk múltunkra és nagy elődeink erejéből merítsünk bátorítást. Államalapító királyunk, az ezeréves államiság, a keresztény kultúra és a magyar történelem olyan valóságosnak hat, mint a frissen sült kenyér illata.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István szerint talán nincs még egy olyan nemzet a világon, amely úgy kötődne a kenyérhez, mint mi, magyarok.  Hozzátette: hála hazánk nagyszerű adottságainak, az itt élők szorgos munkájának és kitartásának, ezen a földön soha nem volt probléma a mindennapi kenyérhez szükséges búza megtermelése. A jó kenyér titka a hozzáértő munkán túl a jó minőségű gabona és az abból készült kiváló liszt. Az itthon termelt búza és liszt minőségét tekintve bárhol megállja a helyét a világban - emlékeztetett a tárcavezető.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Kifejtette: most nemcsak Szent Istvánt, az államalapítást, az alkotmányosságot, s az új kenyeret ünnepeljük, hanem azokat a kitüntetetteteket, akik kitartásukkal, szorgalmukkal példát állítanak elénk. A kormány számít az ágazat szereplőinek tudására, tapasztalataira az agrárium fellendítésében, a vidék megerősítésében. Ehhez az országépítő munkához ugyanis nélkülözhetetlenek a magasan képzett, hivatásuknak élő szakemberek. Dolgozzunk együtt továbbra is Magyarország gyarapodásán – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Az ünnepi eseményen összesen 138-an vehettek át elismerést, az erről készült képek itt tekinthetők meg.

(AM Sajtóiroda)