A pálinka presztízsének elmúlt években tapasztalt növekedése példaértékű; a termék minőségéből nem lehet engedni és a kiváló minőség után az eredetjelölések használata tovább emelheti az ital rangját - mondta az agrárminiszter hétfőn Komáromban, az idei Pálinka Országkóstoló megnyitóján.

Nagy István kiemelte, hogy a Nemzeti Pálinkakiválósági Program védjegyeit már több mint 500 tételen használhatják a termelők. A Pálinkakiválóságok könyve 2017 című kiadvány tartalma és a szakmai kóstoló jegyzetei már digitálisan is elérhetők a program honlapján és tervezik a korábbi kiadványok digitalizálását is - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Kovács Zoltán

A mai kezdőnapon az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny többnapos mustráján 25 bíráló egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018. év legjobb pálinkáját. Az Országkóstolón kizárólag kereskedelmi forgalomba kerülő termékekkel lehetett nevezni, ezeket az érzékszervi bírálat előtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy komplex analitikai vizsgálattal is ellenőrzi.

Az országos verseny bírálói arany, ezüst vagy bronz minősítéseket adnak a legjobb tételeknek és kategóriánként Champion díjakat is osztanak. A Magyarország legjobb pálinkája címet csak egyetlen kereskedelmi pálinka nyerheti el a 2018. évben.

Az eredményhirdető gálára június 28-án az Országházban kerül sor.

Kép letöltéseFotó: Kovács Zoltán

Tavaly a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlő pálinkája lett a verseny legjobbja, a legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést pedig a Brill Pálinkaház nyerte el. A Pálinka Nemzeti Tanács 2017-ben egy új díjat is alapított, a legjobb 10 ezer palack feletti tétel díját a Villányi Pálinka - Magyarbólyi Pálinkafőzde Válogatott vörös törkölypálinkája nyerte el elsőként.

Az Országkóstoló a Pálinkakiválóságok kiválasztásával folytatódik, ahol a független pálinkaszakértők június 4-5-én egy átfogó kóstolójegyzetet készítenek, amit a Pálinkakiválóságok Könyvében és a Program honlapján fognak majd olvasni. A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot 2014-ben indította el az agrártárca. Az értékelés szempontrendszerét egységes bírálati rendszer és a fogyasztói közízlésnek való megfelelés határozza meg.

(MTI; AM Sajtóiroda)