Az épített és a természeti környezet, a táj, a szőlő és gyümölcskultúra, a jószágtartás jelene és hagyománya érződik minden egyes kiváló Nemzeti Parki Terméken. Fontos megőrizni és gyarapítani ezeket az értékeket, e célt is szolgálja a Nemzeti Parki Termék Védjegyrendszer kiépítése - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden, a Veszprém megyei Hegymagason, a Nemzeti Parki Termék Védjegy Körút nyitórendezvényén.
Az érintettek összefogására van szükség annak érdekében, hogy a kiváló magyar termékek minél szélesebb körben juthassanak piacra, és egyre keresettebbé, ismertebbé váljanak a vásárlók előtt - jelentette ki a miniszter.
Egyben hangsúlyozta: a 2011-ben létrehozott Nemzeti Parki Termék Védjeggyel mára 158 gazda 600 terméke rendelkezik, a gyarapodó védjegyek által pedig jól láthatóvá válnak az értékek.
Az eseményen a minisztérium és a Természetes Ízeket Előállítók Közössége (TÍZEK Kft.) együttműködési megállapodást írt alá. A Közösség egy évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy segítse a Nemzeti Parki Termék védjegyhasználók hatékonyabb piacra jutását, valamint koordinálja azok marketing tevékenységét és növelje a védjegyrendszer hazai-és nemzetközi ismertségét. A minisztérium és a TÍZEK Kft. együttműködése megerősíti az előbb felsorolt célokat.
Nemzeti Parki Termék Védjeggyel kizárólag a védett természeti területeken, vagy Natura 2000-es területeken megtermelt termékek és szolgáltatások láthatóak el. Például mézek, lekvárok, szörpök, sajtok – sorolta az e körbe tartozó kiválóságokat a földművelésügyi miniszter.
Fazekas Sándor úgy fogalmazott: sokat jelent, ha a szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken, múzeumi boltokban jelen vannak a védjegyes termékek, hiszen így többen megismerhetik azokat, ráadásul turisztikai vonzerőt is jelentenek a fogadóhelyek számára.
Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatója arról beszélt, hogy a nemzeti parkokat érintő 10 állomásos körút első bemutatója, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban megtalálható termékek közül kiemelkednek a különleges ízű és zamatú élelmiszerek, mint a levendulás, mandulás, kecsketejes termékek.
A Balaton-felvidék területén 4 pályázat útján összesen 20 termelő 151 terméke nyerte el a védjegyet, az ötödik pályázat pedig a borok megmérettetésére ad majd lehetőséget - fűzte hozzá.
Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy Magyarország területének - az Európai Unió átlagához képest magas - 30 százaléka maradt meg természetközeli állapotban, ennek 9 százaléka védett, 21 százaléka pedig Natura 2000 besorolású terület.
A hazai nemzeti parkokban összesen 300 ezer hektárnyi védett terület található. Ezért is van nagy jelentősége a helyben termelt, helyi alapanyagokat felhasználó és hazai hagyományokon alapuló termékeknek - húzta alá.
(MTI/FM Sajtóiroda)