A Magyar Nemzeti Parkok és a natúrparkok ízei mutatkoznak be a hosszú hétvégén. Országszerte 7 helyszínen – Kőszegen, Tihanyban, Tatán, Alsómocsoládon, Hollókőn, Hortobágyon és Békéscsabán – várják színes programokkal és a tájegységre jellemző ínyencségekkel az érdeklődőket. A látogatók helyi ízeket kóstolhatnak, vagyis az év során gondosan megtermelt, begyűjtött alapanyagokat, majd feldolgozott kész termékeket mutatják be a programban részt vevő Magyar Nemzeti Parkok és natúrparkok.

A gasztronómiai kínálatot a Nemzeti Parki Termék védjegyet elnyert termékek is gazdagítják, melyek védett természeti területeken, vagy Natura 2000 területeken megtermelt, garantáltan helyi, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával készültek. A védjegyes termékek sorában ma már szörpök, gyümölcslevek, pálinkák, borok, szalámik és kolbászok, lekvárok, mézek, sajtok valamint olyan különlegességek is szerepelnek, mint a füstölt pisztráng, medvehagymás termékek, tökmagolaj és őrségi dödölle.  A különleges ízek mellett kézműves kirakodóvásárok és szakvezetéses túrák is színesítik a programot.

Magyarország bővelkedik különleges természeti és kulturális örökséggel rendelkező vidékekben. A Magyar Nemzeti Parkok és a natúrparkok elkötelezettek a helyi értékek mellett. A programokról bővebb információ a www.naturparkok.hu és a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon található.
A nemzeti parkok és natúrparkok ízei című rendezvény része a Vidékjáró programsorozatnak.

(FM Sajtóiroda)