A magyar élelmiszergazdaság termékeinek kiválóságát és egyediségét a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelmi tevékenységének fontosságát hangsúlyozta Szinay Attila jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár a HU-FOOD DAY üzleti fórumon.
A helyettes államtitkár kiemelte: Olaszországban köztudomású, hogy az eredetvédelem egy ország kultúrájában a legfontosabb, hagyományokban gazdag értékeket jeleníti meg. Ezen értékeink megőrzése mindannyiunk közös érdeke, hiszen napjainkban az élelmiszerek eredete és egyedisége egyre inkább felértékelődik a termelők és a fogyasztók szemében.
Az olaszországi forgalmazókkal való kapcsolatteremtést elősegítő fórumon Szinay Attila a magyarországi védjegyrendszerrel kapcsolatban elmondta: a hungarikumok értékpiramisa abban különbözik a szokványos védjegyrendszerektől, hogy kézzel fogható termékeken és szolgáltatásokon kívül szellemi termékeket is tartalmaz.
Hozzátette: a hungarikum törvény hozzájárul e fontos értékek szélesebb körben való megismertetéséhez, megőrzéséhez és védelméhez. A hungarikummá válás külgazdasági, turisztikai haszonnal és kultúrdiplomáciai előnyökkel jár, elősegíti az országimázs építését is.
A helyettes államtitkár megerősítette: hazánk elkötelezett a GMO-mentes mezőgazdaság mellett, Alaptörvényünk kimondja, hogy „…Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasági” tevékenységet folytat.
Célunk, hogy biztosítsuk a genetikailag módosított szervezetek mezőgazdasági alkalmazását elutasító európai államok összefogását, annak érdekében, hogy közösen, magyar kezdeményezésre egy európai GMO-mentes övezetet alakíthassunk ki – fogalmazott Szinay Attila.
A helyettes államtitkár beszélt még a minőségi termelést biztosító nemzeti jogszabályi keretekről, hangsúlyozta a minőségi termelés, az eredetvédett termékek, a helyi piacok fontosságát.
Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke az olasz közönség előtt azt hangsúlyozta, hogy a Magyarországra látogató egyre több olasz turista nem elegendő a magyar termékek még szélesebb olaszországi megismertetéséhez, a magyar élelmiszeripar termékeit közelebb kell vinni az olaszországi fogyasztókhoz.
A római magyar nagykövetség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által rendezett találkozón az olasz piacon eddig ismeretlen vagy kevéssé forgalmazott magyar minőségi élelmiszeripari termékeket mutattak be a Római Magyar Akadémián. A rendezvényen magyar élelmiszeripar vállalatok, az olasz országos és nemzetközi élelmiszerláncok képviselői, kereskedők, bolttulajdonosok és közvetítő ügynökségek képviseltették magukat.
(FM Sajtóiroda)