Nincs biztonságos hazai élelmiszerellátás a kertészeti ágazat fennmaradása, gyarapodása nélkül, ezért rendkívül fontos cél az ágazati kutatás és a szakmai háttér fejlesztése, az agrárszakképzés megerősítése, a megfelelő számú és felkészült szakembergárda biztosítása – fogalmazott az agrártárca miniszterhelyettese Szentesen, a VII. Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen.
A világ zöldségtermelése és fogyasztása folyamatosan növekszik, húsz év alatt majdnem duplájára emelkedett. Világszerte egyre nagyobb az igény az egész évben elérhető, jó minőségű zöldségek iránt – hangsúlyozta Farkas Sándor.
Mint kifejtette, az Európai Unió napi átlagos fejenkénti zöldség- és gyümölcsfogyasztása még nem éri el a WHO által ajánlott 400 grammos napi értéket, de a növekedés bíztató. Magyarországon átlagosan ennek alig több mint felét eszik meg az emberek. Az egészséges táplálkozás iránti növekvő igény miatt azonban várható, hogy egyre keresettebbek lesznek a hazai, biztonságos előállítású élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök. A miniszterhelyettes szerint ennek megtermelésére képes a hazai ágazat.
Farkas Sándor elmondta: a kertészeti ágazatok 2017-ben 343,2 milliárd forint értéket termeltek, ezen belül a friss zöldségek értéke 177,5 milliárd forint volt. Magyarországon mintegy 82 ezer hektáron termesztenek zöldséget, ebből 2017-ben körülbelül 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés. A hajtatott zöldségek közül paprikát 1550 hektáron, káposztaféléket 640 hektáron, paradicsomot 370 hektáron, salátaféléket 350 hektáron, uborkát 110 hektáron termelnek – adott betekintést az ágazat tavalyi eredményeibe a miniszterhelyettes.
Ma Magyarországon zöldséghajtatásban összesen 140-150 hektár üvegház, 400-500 ha korszerűnek mondható fóliasátor és fóliablokk van, mindebből 350-400 hektár fűtött, amelynek 95 százalékát termálvízzel oldják meg. A magyar paprika termesztése folyamatosan növekszik, számos új fajta jelent meg, amelyek igen keresettek, ez pedig további lendületet adott a termelőknek – emelte ki Farkas Sándor.
A Magyarországon megtermelt paprika mintegy 60 százalékát, körülbelül 110 ezer tonnát belföldi fogyasztásra szánnak, a feldolgozóipar 50 ezer tonna paprikát használ fel, míg a fennmaradó mintegy 25 ezer tonna terményt exportálják. A kormányzat célja, hogy egész évben friss, biztonságos, hazai terménnyel lássa el a lakosságot. Ehhez a miniszterhelyettes szerint megfelelő üzemméret, a kutatásfejlesztés eredményeinek felhasználása és szakképzett munkaerő is szükséges. Kormányzati segítségként a gazdálkodóknak 2017-ben ipari zöldségtermelők számára - termeléshez kötött közvetlen támogatásként - mintegy 3,5 milliárd forintot fizettek ki. A zöldségtermesztők pedig tavaly 1,6 milliárd forint közvetlen támogatásban részesültek.
(AM Sajtóiroda)