A söripari ágazat nem csak a sörgyártást foglalja magába, a sörfőzéshez nélkülözhetetlen mezőgazdasági alapanyagok előállításától kezdve, a főzésen át a vendéglátóiparig és a kiskereskedelemig bezárólag számos tevékenységet takar és sok-sok embernek biztosít megélhetést- mondta a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese a Soproni Sörrally rendezvényen, Budapesten.
Nagy István emlékeztetett arra, hogy bár Sopron elsősorban történelmi borvidékéről híres, ám az évszázadok óta szőlőtermesztéssel foglalkozó városban már 1523-ban szabályozták a sörkimérést. Az első soproni serfőzdét, a mai sörgyár elődjét már 1895-ben megalapították.
A magyar szabályozásban az Európai Unióhoz való csatlakozásunkat követően is változatlanul kiemelt szerepe van a Magyar Élelmiszerkönyvnek, amelyet az élelmiszerláncról szóló törvény is megerősített. A Magyar Élelmiszerkönyvben a sör és a sörgyártás is irányelvben került szabályozásra. Az emelt szintű sör irányelvben a megkülönböztetett minőségi jelzéssel ellátott söröknél csak maláta használható fel, azaz a tavaly 500 éves német tisztasági törvényt veszi alapul. A fogyasztói trendeket figyelembe véve fontos emellett, hogy az ízesített sörök ízesítéséhez és színezésére csak természetes anyagok használhatóak fel.
(FM Sajtóiroda)