A Földművelésügyi Minisztérium célja, hogy a mezőgazdaság úgy állítson elő értékes, egészséges és biztonságos élelmiszereket és nyersanyagokat, hogy közben óvja a talajt, az ivóvízbázist, az élővilágot - mondta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára, a Győr-Moson-Sopron Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara rendezvényén, Mosonmagyaróváron.
Az államtitkár kiemelte, hogy az élelmiszer-biztonság a talajnál, illetve a növénynél, növényi terméknél kezdődik, ezért a növényvédő mérnökök, növényorvosok szerepe az élelmiszerláncban meghatározó.
Nagy István kulcsfontosságú kérdésnek nevezte a termőföldre vitt anyagok, ezen belül is a növényvédő szerek, a termésnövelők nyomon követhetőségét.
Hangsúlyozta, hogy a kormány Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájának célja, hogy kiváló minőségű élelmiszerekhez jussunk. Emlékeztetett, 2017 nyarán egy 20 pontos akcióterv született, amely az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését szolgáló intézkedéseket tartalmazza.
(FM Sajtóiroda)