Az alapanyag-gyártás mellett a feldolgozottság szintjét is emelni kell a versenyképesség növelése érdekében, hogy minél több magas hozzáadott érteket tartalmazó magyar élelmiszer kerüljön piacra - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára Coop Rally második napján Alsómocsoládon.
Az államtitkár hangsúlyozta: most indultak el azok a pályázatok, amelyek az élelmiszeripari fejlesztéseket kívánják ösztönözni. Hozzátette, fontos, hogy meglegyen a megfelelő szakember-utánpótlás is, ezért az ágazati szakképzés igényeknek megfelelő megszervezését a minisztérium kiemelt feladatának tartja.
Nagy István az MTI-nek elmondta: világszínvonalon termelő üzemeket látott mind Keszthelyen, a Lissé Édességgyárban, mind Alsómocsoládon, a Pick Szeged Zrt. helyi üzemében, mind pedig Szekszárdon, a Tolnatejnél. Hozzátette: a Coop-csoportnál is magas színvonalú kereskedelmi szemlélettel találkozott.
A Coop rally legnagyobb eredményének azt tartotta az államtitkár, hogy míg egy évtizede a magyar termékek aránya az élelmiszer-kiskereskedelemben alig 60 százalék volt, addig most ez az arány kisebb városokban és más vidéki településeken eléri a 85 százalékot, a nagyobb városokban pedig 80 százalék.
Tóth Géza, CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója a magyar élelmiszereket és azok gyártóit népszerűsítő esemény kapcsán arról beszélt: a Coop rally azon az úton halad, amelyet korábban kitűztek, a magyar emberek ismerjék meg és vásárolják a magyar élelmiszereket. Egyre több embernek számít ugyanis már Magyarországon is a termék származási helye - húzta alá.
A XI. Coop Rally során a szakemberek és az újságírók a Dunántúl kiemelkedő élelmiszeripari és -kereskedelmi cégeit ismerhették meg.
A kormány elkötelezett abban, hogy minél több magyar család asztalára kerüljön kiváló minőségű, biztonságos magyar élelmiszer, a Földművelésügyi Minisztérium ezért is támogatja a Coop rally-t, amelynek célja a minőségi magyar élelmiszerek és gyártóik ismertségének növelése.
(MTI/FM Sajtóiroda)