Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közreműködésével kiemelt figyelmet fordít a hazai üzletekben, piacokon árusított mézek minőségellenőrzésére s ehhez a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által biztosított támogatási lehetőséget is igénybe veszik - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a tizedik Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztiválon.
Az ágazat egyik legfontosabb feladataként azt jelölte meg, hogy tudatosítani kell a hazai méz előnyösebb tulajdonságait a külföldről, vagy az Európai Unión kívülről érkezettekhez képest. A magyar méz kiváló minőségű és zamatos, ugyanakkor ez a Kínából származó mézekre vagy annak keverékeire már nem minden esetben igaz- tette hozzá.
Kép letöltéseArról is szólt, hogy komoly szerepük van a folyamatos mézvizsgálatoknak, a termelői méz azonosítására létrehozott méz-zárszalagnak és a termelői mézesüveg használatának is.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió és a magyar kormány 50-50 százalékos finanszírozásában évi 4,7 millió euró támogatáshoz jut a magyar méhészeti ágazat. Ez az összeg több mint évi 15 százalékkal haladja meg az előző támogatási ciklus forrásállományát- húzta alá.
A méhészek a megtermelt méz 73 százalékát nagybani felvásárlóknak, 1 százalékát kiskereskedőknek, üzleteknek, további 1 százalékát ipari felhasználóknak (mézeskalácsos, édesítőipar), 25 százalékát pedig közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik. Az országban több olyan nagyobb mézüzem működik, amelynek alapanyag-feldolgozó kapacitása meghaladja az évi ezer tonnát.
A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja. Ez forintosítva 22-25 milliárd forintot jelent.
Az Európai Unió 27 tagállama között a méhsűrűséget figyelembe véve a 2. helyen állunk. A méztermelés az elmúlt 10 évben 15 és 30 ezer tonna között változott. A méhcsaládok száma meghaladja az 1 milliót.
(FM Sajtóiroda)