A székelyföldi Hargita hegység lábánál fekvő Ivóban (Izvoare) Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felavatta pénteken a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által építtetett Erzsébet tábort.

A gyermektábor első 156 lakója Erdély szórványvidékeiről érkezett, de a jövő évtől magyarországi gyermekeket is várnak a festői környezetben fekvő táborba.

Semjén Zsolt az ünnepélyes megnyitón elmondta, a nemzet közjogi egyesítésén túl - amely az állampolgárság kiterjesztésével valósult meg - az is fontos, hogy a nemzetrészek be tudják lakni a Kárpát-medencét. Hozzátette, az ilyen táborok azt a célt szolgálják, hogy a Kárpát-medence magyar gyermekei "személyes szálakkal kössék össze" a Kárpát-medence régióit.

Kép letöltéseFotó:Haáz Sándor/MTI

Majtényi László, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára megemlítette, az Erzsébet programnak másodszor sikerült átlépnie a határokat. A program keretében három éve táboroztatnak határon túli gyermekeket Magyarországon, most pedig felépült az első határon túli tábor. A főtitkár emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt épp a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében jelentette be Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára egy határon túli tábor építését. Hosszas keresés után találták meg a tábor számára az ideális helyszínt.

Kép letöltéseFotó:Haáz Sándor/MTI

Az alapítvány által megvásárolt 2,7 hektáros telken nyolc hónap alatt felépített 2000 négyzetméteres hasznos területű épület egyszerre 156 gyermek befogadására alkalmas.

Az épületet felszentelő Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke Remete Szent Antal példázatával mondta el, hogy az embernek szüksége van a pihenésre, a kikapcsolódásra, és a tábor ezt a célt szolgálja.

Az első táborozók képviselőjének Semjén Zsolt és Majtényi László átnyújtott egy Erzsébet-zászlót.

(MTI)