„Koszorús Ferenc vezérkari ezredes szobránál olyan katonáról és olyan emberről emlékezünk, akit bátran állíthatunk példaként a ma nemzedéke számára” - fogalmazott Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára szeptember 23-án, hétfőn a budai Vár Esztergomi Rondellájánál.

Pontosan hetvenöt évvel ezelőtt, 1944. szeptember 23-án zajlott le Makó környékén az összecsapás, amelyben Koszorús Ferenc vezérkari ezredes csapatai visszaverték a támadó szovjet páncélosokat. Az ezredes utolsó katonai győzelmére emlékeztek katonai tiszteletadás mellett a budai Vár Esztergomi Rondellájánál. „Koszorús Ferenc vezérkari ezredes szobránál olyan katonáról és olyan emberről emlékezünk, akit bátran állíthatunk példaként a ma nemzedéke számára. Nemcsak kiváló katona, hanem igaz ember volt a huszadik század embertelenségében” – mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára a posztumusz vezérezredes szobra mellett.

Kép letöltéseFotó: Faragó Fanny

Koszorús Ferenc 1944 júliusában – a csendőrpuccs megakadályozásával – 270-280 ezer budapesti zsidó deportálását akadályozta meg, megmenekítve őket a német haláltáboroktól. Legnagyobb akciója nem csak a már előkészített csendőrpuccs meghiúsulását jelentette, hanem vele együtt a fővárosi és az oda menekült zsidó származású lakosság életét is. A háború további harcaiban azonban betegsége miatt már nem tudott bajtársai segítségére lenni.

A pénzespusztai csata 75. évfordulóján Hantó Zsuzsa, a Koszorús Ferenc Emlékbizottság elnöke úgy fogalmazott: büszkén kell Koszorús ezredes akciójára visszagondolnunk, hiszen ő volt az egyedüli a németek által megszállt Európában, aki katonai erővel, kormányzói akarattal és emberi segítőkészséggel akadályozta meg a zsidók elhurcolását.

Kép letöltéseFotó: Faragó Fanni

A megemlékezés végén a meghívott vendégek – a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a HM Hadtörténeti Intézet és múzeum vezetői, munkatársai, az emlékbizottság tagjai, valamint a társadalmi szervezetek képviselői – katonai tiszteletadással mellett, koszorúk elhelyezésével tisztelegtek Koszorús Ferenc emléke előtt.

(honvedelem.hu)