Az EU Globális Stratégia (EUGS) 2016-os megjelenése óta jelentős előrelépés történt az európai védelmi együttműködés elmélyítése terén. Az elmúlt időszakról szóló harmadik főképviselői jelentés megvitatására június 17-én Luxemburgban került sor, melyen a Külgazdasági és Külügyminisztériumot Szijjártó Péter miniszter, a honvédelmi tárcát Szabó István honvédelmi államtitkár képviselte.

A külügyi és védelmi miniszterek együttes ülésén áttekintették az EU közös kül- és biztonságpolitika területén felmutatható eredményeket, illetve az előttünk álló főbb prioritásokat és további konkrét lépéseket. A résztvevők megállapították, hogy továbbra is releváns a stratégia és az abban lefektetett öt prioritás: az EU biztonsága, az állami és társadalmi ellenálló képesség, a válságok integrált megközelítése, a regionális együttműködési formák megerősítése és a globális kormányzás. A gyakorlati kivitelezés terén is sikereket könyvelhet el az unió, de tovább kell folytatni az EU globális szerepének erősítését.

Kép letöltéseFotó: HM

Egyetértés volt abban, hogy továbbra is nagy hangsúlyt kell helyezni a globális kormányzás előmozdítására, a multilateralizmus fenntarthatóságának támogatására, a partnerországokkal és nemzetközi szervezetekkel folytatott együttműködés hatékonyságának növelésére, az EU szomszédságpolitikájára, illetve a partnerországok ellenálló képességének erősítésére. A stratégiai kommunikáció és a dezinformáció elleni küzdelem is kiemelt figyelmet kapott.

Kép letöltéseFotó: HM

A védelem terén elindított kezdeményezések koherens és eredményorientált végrehajtását folytatni kell, csakúgy, mint a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés további mélyítését.

(honvedelem.hu)