Minden helyzetben számítani lehet a magyar honvédekre – hangsúlyozta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes szeptember 11-én, kedden a kesznyéteni önkormányzat épületében tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár - aki meglátogatta a két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu, Muhi és Köröm között felépített pontonhidat - elmondta, ma Magyarországon kizárólag a Magyar Honvédség képes arra, hogy akár az ország legnagyobb folyóin is átkelőt létesítsenek, ha erre szükség van. A katonák minden körülmények között teljesítik, amit vállaltak, s ebben a konkrét esetben az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szakemberei két óra alatt építették meg az átkelőt a Sajón.„Bebizonyították azt is a katonáink, hogy nemcsak a határvédelemben, nemcsak az ország szuverenitásának, integritásának védelmében, a magyarok biztonságának érdekében tudják a legfőbb, az alkotmányban foglalt feladataikat megoldani, hanem ilyen esetekben is” – hangsúlyozta.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Viktória

Az államtitkár szavai szerint a híd felépítése jó példája a hadsereg, a kormány és az önkormányzat együttműködésének, ezért mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vett a helyi lakosok életének könnyebbé tételében. Kitért arra is, a műszaki katonák hídépítő képességét majdnem teljesen felszámolta 2006-ban a szocialista kormány, 2010 után viszont a hadsereg modernizációja került középpontba, és a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program éppen ezt célozza. A pontonhíd éjjel-nappal üzemel katonai biztosítás mellett,s az átkelőnek köszönhetően több tízmillió forintot spórolhatott meg az önkormányzat, s így a környéken élők.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Viktória

Koncz Ferenc országgyűlési képviselő elmondta, a kesznyéteni Sajó-hidat augusztus 1-től tejesen lezárták, és a  felújítási munkálatok várhatóan november 15-én fejeződnek be. A lezárás miatt a környék legnagyobb városa, Tiszaújváros csak 40 kilométernyi kerülővel érhető el, s ez főként a környék diákjait, illetve munkavállalóit érintené nehezen. Ezen a helyzeten segített a közeli Körömbe telepített katonai pontonhíd. Összességében 15 ezer ember életét könnyíti meg a Magyar Honvédség és a katonák által felépített átkelő.

Antal László ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka kérdésünkre elmondta, augusztus 31-én, a délelőtti órákban építették meg az öt folyami pontontagból és két parti részből álló hidat. Az átkelőt korláttal és fényvisszaverő festéssel is ellátták, a közlekedési lámpákkal szabályozott forgalom pedig váltakozva haladhat át rajta. A hadi hídnál huszonnégy katona lát el szolgálatot, közöttük vannak építők, hídőrök, egészségügyiek és búvárok is.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Viktória

A forgalom szeptember 4-én vehette birtokba az átkelőt, miután minden szükséges engedélyt megszereztek az üzemeltetéshez. „Azóta természetesen mérjük és számlájuk a forgalmat, ami alapján elmondható, 60 technikai eszköz halad át óránként. Ebbe beletartozik személyautó, kerékpár, motorkerékpár, de kamion, bálázógép, tehát mezőgazdasági vontatók is.Ez alapján mintegy 11 ezer technikai eszköz az, ami már átkelt a hídon ez alatt az idő alatt” – mondta a parancsnok.

(honvedelem.hu)