Egy kicsit több mint egy hónap alatt ötvenezer gépjármű kelt át a Sajó Muhi és Köröm közötti szakaszán felépített pontonhídon. Az ötvenezredik átkelő jármű utasát Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntötte ponton a hídnál.

Az államtitkár a helyszínen elmondta, a környéken élők közül sokan tanulnak és dolgoznak a közeli Tiszaújvárosban, így a pontonhíd sok kilométernyi kerülőtől kíméli meg az embereket, akik összességében mintegy tízmillió forintot spórolhattak a katonai átkelőnek köszönhetően. „Ha nem lenne a pontonhíd, akkor a komppal kellene menni, vagy pedig napi kétszer 40 kilométert kellene körbe utazni; átlagról beszélek, mert van, akinek még többet. Szerintem ez nagyon nagy könnyebbség az emberek számára, és ezt azért tudjuk megtenni, mert a Magyar Honvédség rendelkezik egy olyan képességgel, amely a folyókon való átkelést segíti” – hangsúlyozta az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Tischler Zoltán

Németh Szilárd kitért arra is, műszakonként huszonnégyen teljesítenek szolgálatot a híd mellett, közöttük dolgoznak a műszaki katonák, a búvárok és az egészségügyi személyzet. Az elmúlt több mint egy hónapban 21 ezer 500 munkaórát dolgoztak a katonák, és mintegy 15 ezer ember életét könnyítették meg - tette hozzá az államtitkár, aki reggelit is vitt a hídnál dolgozó katonáknak.

A pontonhíd várhatóan november 15-ig, a kesznyéteni híd felújításáig üzemel, a hátralevő időben még ötvenezer átkelőre számítanak. Az államtitkár kiemelte a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szakembereinek teljesítményét, megjegyezve, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül az alakulatot is modernizálják, például nagy teherbírású járműveket szereznek majd be.

Antal László ezredes, a műszaki ezred parancsnoka úgy fogalmazott: augusztus 31-én építették meg a két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu, Muhi és Köröm között a pontonhidat. A forgalom szeptember 4-én vehette birtokba az átkelőt, miután minden szükséges engedélyt megszereztek az üzemeltetéshez. A hidat azóta sokan használják, hiszen negyvenhat település lakóinak könnyíti meg az életét, és éjjel-nappal halad a forgalom rajta. Főként személyautók, buszok és munkagépek használják, de arra is volt példa, hogy kamionok keltek át rajta – fűzte hozzá.

Kép letöltéseFotó: Tischler Zoltán

Az ötvenezredik átkelő gépjárműben utazót, Nagyné Fekete Katalint az államtitkár, valamint Koncz Ferenc országgyűlési képviselő és a környező települések polgármesterei köszöntötték. A kesznyéteni asszony a kisfiát és barátnője gyermekét vitte óvodába, illetve iskolába Tiszaújvárosba. Mint kérdésünkre elmondta, nagyon örül, hogy nem kell mindennap kétszer negyven kilométert kerülnie, és 20-25 perc alatt elérheti a várost.

(honvedelem.hu)