November 11-én, az első világháború befejezésének százéves évfordulóján tartottak megemlékezést Pécsett, a köztemető első világháborús parcellájában.

Megemlékező beszédében Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes hangsúlyozta: a magyar csapatok mindig, mindenütt megállták a helyüket, így az első világháború különböző frontjain is.

Fotó: Kálmánfi Gábor

„Ez volt a világtörténelem első igazán modern, több mint négy éven keresztül tartó, világszerte 10 millió katonaáldozatot követelő és minden korábbinál pusztítóbb, a résztvevőkre soha nem látott szenvedést zúdító, a 20. század őskatasztrófájának tekinthető háborúja” – fogalmazott az államtitkár. Mint Németh Szilárd elmondta, az  Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság komoly feladatot vállalt, amikor a Nagy Háborúra való méltó emlékezést tűzte ki céljául – és a bizottság a következő években is folytatja munkáját.

A parlamenti államtitkár szerint az első világháború nem fejeződött be 1918 novemberében.  „Magyarország számára legalábbis semmiképpen: még közel egy esztendeig dörögtek eltérő intenzitással földünkön a fegyverek. Bennünket antantjegyzékek, román megszállás, katonaforradalom, kommunista puccs, spanyolnátha-járvány, idegen érdekeket szolgáló, hazaáruló politikusok, nemzeti identitását megtagadó, magyarságunkat és kereszténységünket gyalázó értelmiség, és ezek egyenes következménye, széteső államhatalom és a trianoni béke egyaránt sújtottak. Országunk kétharmada, lakosságunk közel hatvan százaléka idegen uralom alá került. Kijelenthetjük, hogy Trianon Európa történelmében addig példátlan és egyedülálló büntetés, megaláztatás és kivéreztetési szándék volt a magyarokkal szemben” – fogalmazott Németh Szilárd. Hozzátette: Baranya és benne Pécs városa különösen sokat veszített a Nagy Háborúban.

Kép letöltéseFotó: Kálmánfi Gábor

Az államtitkár szerint „a gyászból való továbblépéshez azonban szükség van a múlt ismeretére, feldolgozására és a méltó emlékezésre, a magyarok összekapaszkodására, gyermekeink megszületésére és tisztességes felnevelésére.” Mint fogalmazott: meg kell őriznünk Európa békéjét, keresztény kultúránkat, nemzeti önazonosságunkat. Ehhez erős Magyarországra és a nemzetek erős és együttműködő Európájára van szükség.

„A katonasírok emlékeztetnek bennünket arra, hogy a békéért ma is mindennap tennünk kell. Magyarország biztonságának, békéjének megóvásához erős, ütőképes, elkötelezett honvédségre van szükség, olyan hazafiakra, akik ugyanúgy hűek katonai esküjükhöz, mint elődeik” – hangsúlyozta Németh Szilárd.

Kép letöltéseFotó: Kálmánfi Gábor

Elisabeth-Ellison Kramer osztrák nagykövet megemlékezésében kiemelte: az első világégés végtelen szenvedést hozott, amelynek emlékeit ebben a parcellában is láthatjuk. Hozzátette: manapság az Európai Unió millióknak kínál békét és biztonságot.

A parcellában található emlékműnél koszorút helyezett el többek között Németh Szilárd, Elisabeth-Ellison Kramer és Szabó László dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő, és Kiképző Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese.

A megemlékezésen közreműködött az MH Kaposvári Helyőrségi Zenekar.

Kép letöltéseFotó: Kálmánfi Gábor

(Honvédelmi Minisztérium)