Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár 2019. december 2-án részt vett az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményében Részes Felek 25. Konferenciáján (COP25) Madridban.

A tizenegy napig tartó (2019. december 2-14.) konferencián a politikai lépések helyett a szakértői munkára helyeződött át a hangsúly, ahol a Kiotói Egyezmény és a Párizsi Megállapodás utóéletét tárgyalták a tagállamok vezetői. Jelenleg a végrehajtás időszaka zajlik, amelyben a nemzeti kormányoknak van elsődleges szerepük.

Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére irányuló tevékenységeket fokozatosan elő kell mozdítani globális szinten, és biztosítani kell a történelmi jelentőségű, jogilag kötelező Párizsi Megállapodásban foglalt hőmérsékleti és kibocsátás-csökkentéssel kapcsolatos célkitűzések teljesülését. A közös, uniós szinten elérendő kibocsátás-csökkentési célt, amely az 1990-es bázisévhez képest 20%-os csökkentést irányoz elő 2020-ra és legalább 40%-os csökkentést 2030-ra, Magyarország konkrét tettekkel is támogatja, hiszen hazánk már eddig is 32%-kal csökkentette a kibocsátását.

Tekintettel arra, hogy a globális emisszió 9%-áért felelős Európai Unió kibocsátásának Magyarország csupán az 1%-át teszi ki, kiemelt fontosságú, hogy a nagy kibocsátó országok többet tegyenek a gyakorlatban a klímacélokért. Szem előtt kell tartani a közös, de eltérő felelősség elvét, valamint a méltányosság elvét, illetve figyelembe kell venni egyes országok eltérő nemzeti kapacitásait és körülményeit is.

(Igazságügyi Minisztérium)