A Németország budapesti nagykövetsége és a Friedrich Ebert Stiftung által 2020. június 30-án szervezett online panelbeszélgetésének meghívott vendége volt Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár. A rendezvényen részt vett még többek között Andreas Peschke, a német Külügyminisztérium Európa-igazgatója is. A webinárium fő témája a 2020. július 1-jén kezdődött német uniós elnökség volt.

A rendezvény elején Klaus Streicher, a budapesti német nagykövetség követtanácsosa, a soron következő uniós elnökség képviseletében, valamint Mladen Andrlić horvát nagykövet, a leköszönő horvát uniós elnökség képviseletében mondták el rövid köszöntőjüket. Andreas Peschke a német Külügyminisztérium Európa-igazgatója felszólalásában ismertette a résztvevőkkel, hogy a német EU elnökség fő célja a mottójának – „Együtt Európa felépüléséért” – megfelelően Európa talpra állítása a koronavírus világjárvány után, melynek a fenntarthatóság jegyében kell megtörténnie. Az online rendezvényen Steiner Attila államtitkár felszólalásában, reagálva Andreas Pescke szavaira, egyetértett azzal, hogy a német EU-elnökség legfontosabb feladata, hogy Európa vissza tudjon jutni a válság előtti szintre.

Az uniós államtitkár nyomatékosította a résztvevők számára, hogy tanulva a járványból, Európának csökkentenie kell a más országoktól való függőségét és szorgalmaznia kell az ipar rugalmassá tételét. Andreas Pescke a többéves pénzügyi keret kapcsán megjegyezte, hogy a „next Generation EU” eszközzel kívánják támogatni a tagállamok gazdasági visszaállítását, melyet a magyar fél, Steiner Attila is szükségesnek tartott, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy ennek egy egyszeri és igazságos segítségnek kell lennie.

(IM)