Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár 2019. december 2-án bilaterális tárgyalást folytatott Luis Marco Aguiriano Nalda spanyol európai ügyekért felelős államtitkárral, Madridban. A találkozó során megtárgyalták az Európai Unió klímavédelmi, jogállamisági, illetve a többéves pénzügyi keretre (MFF) vonatkozó politikáját.

A klímavédelemmel kapcsolatban a felek egyet értettek abban, hogy az Igazságos Átmenet Alap felállítása nem elégséges. Steiner Attila hangsúlyozta, hogy a rendkívül ambiciózus klímacélokhoz erőteljesebb, addicionális finanszírozási eszközöket és ösztönzőket kell rendelni, amiket nem szabad a kohéziós támogatások rovására megállapítani.

A jogállamisági eljárással és Magyarország december 9-i második meghallgatásával kapcsolatban a spanyol fél kijelentette, hogy nem lesznek prekoncepcióik, nagyon fontosnak tartják a tisztességes eljárás és meghallgatás biztosítását. A felek egyetértettek abban, hogy nincs szükség további jogállamisági mechanizmusok kialakítására az EU-ban.

A találkozó során a magyar fél hangsúlyozta az MFF jogállamisági feltételességre vonatkozó javaslat kapcsán az eljárási szabályok pontosításának szükségességét, hiszen a mechanizmussal kapcsolatos bármilyen döntés meghozatalához a részletszabályokkal is tisztában kell lenni.

(Igazságügyi Minisztérium)