Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár 2019. november 28-án Prágában részt vett a V4-ek és Franciaország európai uniós főtanácsadóinak és államtitkárainak találkozóján. Franciaországot Amélie de Montchalin európai uniós ügyekért felelős államtitkára képviselte. Az egyeztetés során a felek tárgyaltak az EU bővítéspolitikájáról, klímapolitkáról, illetve a többéves pénzügyi keretről (MFF) is, a tárgyalás eredményeként a felek közös nyilatkozatot fogadtak el.

A klímapolitika tekintetében a francia álláspont szerint a klímasemlegesség feltétele, hogy az eléréséhez szükséges a technológiasemlegesség, szükséges elismerni a nukleáris energia kiemelkedő szerepét a megújulók mellett, valamint figyelembe kell venni az iparunk versenyképességét is. A felek egyetértettek abban, hogy ennek az átmenetnek a megvalósításához addicionális finanszírozást kell biztosítani, mivel a magasabb célok magasabb pénzügyi terhet jelentenek mindenki számára.

Az MFF vonatkozásában Magyarország felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb új saját forrással kapcsolatos javaslat a legkevésbé fejlett tagállamok számára járna a terheik aránytalan növekedésével. A felek egyetértettek abban, hogy az igazságosabb teherviselés kezelése érdekében, most van alkalom a korrekciók eltörlésére.

A közös nyilatkozat a közös agrárpolitika mellett a kohézió fontosságát is hangsúlyozza, illetve egységfront jött létre a nettó befizetők visszatérítéseinek azonnali kivezetése ügyében.

A bővítéspolitika kapcsán egyetértés született a tekintetben, hogy olyan irányú, az Európai Bizottság által kidolgozandó reformra van szükség, amely a csatlakozást megelőzően is konkrét előnyökkel jár a csatlakozásra váró országok polgáraira nézve, ezzel megelőzve azt, hogy más, a régióban aktív országokhoz forduljanak támogatásért. A nyilatkozat továbbá ösztönzi a már folyamatban lévő bővítési tárgyalások meggyorsítását.

(Igazságügyi Minisztérium)