Varga Judit jelenlegi és Trócsányi László volt igazságügyi miniszter részvételével nemzetközi online videokonferenciára került sor az Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárságon, elősegítve az Európa jövője konferenciasorozattal kapcsolatos előzetes hazai és európai uniós gondolkodást. Az esemény alkalmat teremtett Magyarország uniós partnereivel folytatott korai eszmecserére is.

A konferencia első panelbeszélgetésében Varga Judit igazságügyi miniszter, Karoline Edtstadler osztrák Európai ügyekért felelős miniszter és Andreja Metelko-Zgombić európai uniós ügyekért felelős horvát államtitkár vett részt. A vitát Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet tiszteletbeli elnöke moderálta. Antonio Tajani, az Európai Parlament volt elnöke videóüzenetben osztotta meg gondolatait. A konferenciát élőben Varga Judit Igazságügyi miniszter és Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár oldaláról követhették az érdeklődők.

Trócsányi László a konferenciasorozattal kapcsolatos tagállami elvárásokról szóló kérdésére Varga Judit elmondta: Európa erőssége az erős nemzetállamokban áll, és fontos, hogy az európai polgárokat közel hozzuk az európai politikához. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a nemzeti parlamentek és a szubszidiaritás szerepét, valamint, hogy Európa jövője kapcsán konkrét, az európai polgárok életét érintő problémákról kell beszélni. Antonio Tajani szerint megfelelő reformok nélkül nem lehet megoldást találni Európa problémáira. Az Európai Parlament volt elnöke felhívta a figyelmet: csökkenteni kell a távolságot az állampolgárok és az európai uniós intézmények között és az Európai jövőjéről szóló konzultáció során figyelmet kell fordítani az állampolgárok bevonására is. Karoline Edtstadler a körkérdésre válaszolva hangsúlyozta a fiatal generációk fontosságát. Hozzátette, hogy a konferencia olyan mechanizmuson keresztül kell, hogy megvalósuljon, mely egyrészt megfelelően visszatükrözi a polgárok nézeteit, másrészt teljesen átlátható. Andreja Metelko-Zgombić, az európai uniós ügyekért felelős horvát államtitkár a kompromisszumok fontosságát emelte ki a konferenciasorozat kapcsán. Hangsúlyozta, hogy a polgárok véleményét a lehető legnagyobb mértékben kell figyelembe venni az Európai Unió jövője kapcsán. „Az EU intézményeit, a tagállamokat és a nemzeti parlamenteket is fontos bevonni az EU jövőjéről szóló párbeszédbe.” – tette hozzá a horvát államtitkár.

A következő körkérdésre, mely arra vonatkozott, hogyan lehetne az európai polgárokat hatékonyan bevonni az Európa jövője konferenciába, és hogy milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy megismerjék a polgárok véleményét, minden résztvevő fél azonos véleménnyel bírt. A résztvevők elmondták: minél több olyan konzultációt és programot kell elindítani, amelyek célja, hogy a polgárok közelebb érezzék magukat az Európai Unió döntéshozatalához. A témával kapcsolatban Varga Judit miniszter kiemelte, hogy a Magyar Kormány szoros kapcsolatot ápol a polgáraival. Ezzel kapcsolatban a miniszter jó gyakorlatként emelte ki a nemzeti konzultációk eszközét.

(IM)