2020. február 25-én, az Általános Ügyek Tanácsa ülését követően, olasz szervezésében került sor az EU 2020 utáni többéves pénzügyi keretéről folyó tárgyalások részeként a Kohézió Barátai Csoport – újabb nevén az Ambiciózus Európa Barátai Csoport – megbeszélésre.

Steiner Attila államtitkár hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos a Kohézió Barátai Csoport egységének megőrzése és ennek láthatósága. Felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós hétéves költségvetés tárgyalása során nagyon messze vagyunk az optimális helyzettől, hiszen nemcsak a jelenlegi, de a Bizottság kiinduló javaslata is elfogadhatatlan.

„A közös álláspontban kiemelt szerepet kell szánni az alapelveknek és be kell mutatni az állampolgárok számára is érthetően az asztalon lévő javaslat igazságtalanságait” - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: „rá kell világítani arra is, hogy a Fukar Négyek Csoport (Hollandia, Svédország, Dánia, Ausztria) ellehetetlenítik Európa közösen elfogadott ambíciószintjeit azzal, hogy nem járulnak hozzá jobban a költségvetéshez.”

A narratíva erősítése érdekében, az államtitkár támogatta a Kohézió Barátai Csoport új elnevezését, hiszen a nagyobb költségvetési főösszeg támogatása révén ez a csoport tekinthető az Ambiciózus Európa Barátainak.

A tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy a többéves pénzügyi keret nagyságát az Európai Unió ambíciószintjéhez kell igazítani és a finanszírozási terhet igazságosan kell a tagállamok között elosztani.

Nem támogatható a többéves pénzügyi keret főösszegének csökkentése, hiszen az Unió előtt álló kihívások száma csak növekedett, illetve a többéves pénzügyi keret kb. kétharmadát kitevő kohéziós politika és a közös agrárpolitika alapvető fontosságú a Stratégiai Menetrend céljainak teljesítéséhez.

(IM)