Az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) ötvenharmadik ülésszakára alelnökévé választotta Dr. Bóka Jánost, az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi és európai uniós igazságügyi együttműködésért felelős államtitkárát.

A nemzetközi gazdasági és kereskedelmi jog egységesítéséért felelős ENSZ-szervezet éves ülését 2020. július 6-17. között New Yorkban rendezte volna meg, azonban idén rendhagyó módon a COVID-19-pandémiára tekintettel ezen időszak alatt virtuálisan kerül rá sor.

Az ülést a perui Eric Anderson Machado elnök vezeti, a további két alelnöki tisztséget pedig a japán Takashi Takashima, valamint a ghánai Paul Kuruk tölti be. Az elnök, valamint a három alelnök tisztségét a soron következő éves ülésszak kezdetéig viseli.

Az UNCITRAL ötvenharmadik bizottsági ülésének fókuszában a COVID-19 világjárvány társadalmi és gazdasági hatásainak megvitatása áll. Az ülés a tervek szerint 2020. szeptember 14-18. között Bécsben folytatódik, ahol az UNCITRAL keretében egyes jogalkotási kérdésekkel foglalkozó munkacsoportok elmúlt egy éves tevékenységének megvitatására és a további munkák előkészítésére kerül sor.

(MTI)