A mai napon az Európai Unió igazságügyi miniszterei informális videokonferencia keretében tanácskoztak, amelyen Bóka János, európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár képviselte Magyarországot.

A megbeszélés egyik fókusza a gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelem volt. A gyermekekkel szembeni visszaélések nem ismernek országhatárokat, így ezen a területen elengedhetetlen a tagállamok együttes fellépése. A tanácskozáson Bóka János hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a gyermekek legmagasabb szintű védelme mellett, a gyermekek bántalmazásával kapcsolatban a zéró toleranciát tartjuk az egyetlen elfogadható megközelítésnek. Ki kell alakítani azokat az eszközöket, amelyek által az online szolgáltatók kötelezettségévé válik a gyermekek szexuális bántalmazásával összefüggő tartalmak felderítése, bejelentése és eltávolítása.

A tanácskozás napirendjén szerepelt az antiszemita indíttatású bűncselekmények elleni fellépés is. „Kiemelten fontos, hogy őszinte és nyílt párbeszédet folytassunk az antiszemitizmus erősödő jelenségéről, ugyanis Európa egyes pontjain rendszeresen tapasztalhatunk a zsidó közösség ellen irányuló fizikai és verbális erőszakot, és az európai zsidó kulturális örökség elleni támadásokat” – nyilatkozta Bóka János, hozzáfűzve, hogy ha az európai jogállamiságról beszélünk, akkor az antiszemitizmusnak ott kell lennie a megvitatandó problémák között. A magyar kormány elkötelezett a zsidó közösségek védelme, illetve az antiszemitizmus elleni küzdelem iránt. Az EU Alapjogi Ügynöksége 2018-ban mért adatai alapján Magyarországon gondolták a legkevesebben, hogy növekedett volna az antiszemitizmus, és nálunk aggódnak a válaszadók a legkevésbé amiatt, hogy a zsidóságuk miatt a jövőben támadás éri őket.

(IM)