Az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyta a Magyarország által küldött részletes összefoglalókat, adatokat, összehasonlító elemzéseket a jogállamiság helyzetéről készült jelentésében - írta az igazságügyi miniszter a Facebookon szombaton.

Varga Judit emlékeztetett, Vera Jourová bizottsági alelnök pénteki interjújában visszautasította az Európai Bizottság jogállamisági jelentése kapcsán megfogalmazott magyar kritikákat. Emellett megjegyezte, hogy a jelentések készítése során a bizottság legfőbb partnerei és forrásai minden tagállamban a minisztériumok, az ügyészségek és egyéb állami szervek voltak.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a bizottság "nemes egyszerűséggel" figyelmen kívül hagyta a Magyarország által küldött részletes összefoglalókat, adatokat, összehasonlító elemzéseket - szögezte le Varga Judit.

A miniszter szerint az alelnök egy másik fontos részletet is elfelejtett megemlíteni: a bizottsági jelentés visszatérő jelleggel hivatkozik bizonyos civil szervezetekre.

A jelentésben 14 alkalommal idézik 12 civil szervezet álláspontját, a 12 szervezet közül a közelmúltban 11 részesült a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi támogatásában - írta Varga Judit.

(MTI)