Varga Judit igazságügyi miniszter értékelése szerint a momentumos Donáth Anna újabb kiszivárgott mondatai után egyértelmű, hogy az ellenzék a koronavírus-törvény miatt úgy vádolta diktatúra építésével az Orbán-kormányt, hogy közben pontosan tudta: a vádakból egy szó sem igaz.

A miniszter a Facebook-oldalára szerdán felkerült bejegyzésében Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő kiszivárgott videójára reagált.

"A videó végén a pillanat, amikor a momentumos képviselő elárulja egy belső szeánszon, hogy ugyan pontosan tisztában voltak vele, hogy a koronavírus-törvény célja csupán az egészségügyi válsághelyzet kezelése volt, de azért a Momentum is +sajnos belecsúszott+ abba, hogy a teljes magyar ellenzékkel közösen mást sem tettek egy világjárvány kellős közepén, mint, hogy minden hazai és nemzetközi fórumon diktatúra kiépítésével vádolták az Orbán-kormányt" - írta Varga Judit.

Az igazságügyi tárca vezetője posztjában emlékeztetett: tavasszal másról sem szólt a hazai- és nemzetközi sajtó, mint hogy a "felhatalmazási törvénnyel" a magyar kormány időkorlát nélküli felhatalmazást kap, emellett párhuzamot vontak szörnyű történelmi korokkal és azzal riogattak, hogy már választások sem lesznek többet Magyarországon, valamint azzal vádolták a kabinetet, hogy a törvénnyel fel akarja számolni a demokráciát.

Mindezt tették úgy, hogy pontosan tudták, hogy a vádakból egy szó sem igaz - hangsúlyozta Varga Judit, hozzátéve, hogy eközben a kormány és a magyar emberek közösen azon dolgoztak, hogy minél kevesebb ember élete és munkája kerüljön veszélybe.

A miniszter sokatmondónak nevezte azt is, amit szerinte az Országgyűlés "bezárásáról" "kotyog ki" a Momentum brüsszeli képviselője a videón. Varga Judit értékelése szerint ugyanis ez ismét egy bizonyíték arra, hogy a brüsszeli döntéshozók nem a saját szemüknek, nem az elfogadott jogszabályoknak és a megválasztott nemzeti kormányoknak hisznek, hanem az álcivil szervezetek "objektív" megállapításaira, a liberális újságírók előre összeállított paneljeire és a hazai ellenzék tudottan hamis vádaskodásaira alapítják a Magyarországgal kapcsolatos megállapításaikat.

"Tavares, Sargentini, Jourová. A sor tetszőlegesen folytatható..." - írta a tárcavezető.

Varga Judit kiemelte: természetesen az ellenzéki diktatúrázásból egy szó sem volt igaz és nem csak, hogy lesznek, de már voltak is választások Mohácson, Karcagon, Szerencsen. A magyar emberek pedig ezeken a választásokon világosan megmutatták, hogy nem hisznek az ellenzék által Brüsszelben és itthon folytatott, álhírekre épülő politikának - szögezte le bejegyzésében a miniszter.

A videóban Donáth Anna többek között arról beszél: a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban az volt az elsődleges feladata, hogy megértesse, nem a törvény miatt "lesz itt hirtelen diktatúra", mert a kormány semmi olyat nem csinált ennek árnyékában, amit alapvetően ne tehetett volna meg a kétharmados felhatalmazással az egészségügyi válsághelyzetben.

Az ellenzéki képviselő a videóban azt mondta: a Momentum rosszul tette, hogy diktatúratörvénynek nevezte a jogszabályt legelső megnyilvánulásaiban, később viszont már azt a narratívát követték, hogy nem a felhatalmazási törvényről kell beszélni, "hanem arról, hogy tíz éve NER van, és az hogyan építi le a jogállamiságot". Ugyanakkor elismerte: a Momentum "sajnos beleolvadt egy picit" abba, hogy mindenki más diktátorozott.

(MTI)