Együttműködési megállapodást írt alá az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a kooperáció elősegíti a két szervezet szakmai munkáját a tisztességes verseny megteremtése érdekében valamennyi gazdasági szektorra kiterjedően - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az együttműködési megállapodás tiszteletben tartja az Országgyűlés alá tartozó GVH működésének függetlenségét, ugyanakkor keretet ad a közös munkának, amelyet a két fél a tisztességes piaci verseny feltételeinek megteremtése és társadalmi elfogadottságának növelése érdekében végez.

fotó: Guerini-Temesi Melinda /IM

Az együttműködés során kiemelt jelentőséget kap az utóbbi időszak egyik legaktuálisabb, a versenyhatóság által is prioritásként kezelt témaköre: a digitális gazdasággal összefüggő tapasztalatok megosztása, amelynek egyik színtere az IM által életre hívott Digitális Szabadság Bizottság.

Az együttműködés kitér emellett a nemzetközi szervezetekben, különösen az Európai Bizottság Versenyügyi Főigazgatósága keretében folyó szakmai munkával kapcsolatos koordinációra.

Mivel a versenyjog az Európai Unió egyik legfontosabb és leginkább összehangolt területe, európai ügyekért is felelős miniszterként úgy gondolom, hogy a megállapodás kiemelt jelentőséggel bír mindkét intézmény számára - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a közlemény szerint.

A GVH és az Igazságügyi Minisztérium elkötelezett a tisztességes piaci verseny érvényesítésében. A partneri együttműködés megfelelő kereteket ad ahhoz, hogy a versenyhivatal és a minisztérium szakemberei legjobb tudásukat adva járuljanak hozzá a tisztességes piaci magatartás elterjesztésén keresztül a magyar emberek jólétéhez - idézi a közlemény Rigó Csaba Balázst, a GVH elnökét.

(MTI)