Vajon miért félnek a jogállamiság és demokrácia nyugat-európai "bajnokai" a nyilvánosságtól? - tette fel a kérdést kedden hivatalos Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.

Varga Judit arra reagált, hogy tájékoztatása szerint csak Lengyelország támogatta kedden Luxembourgban azt a magyar javaslatot, hogy "az átláthatóság és a valódi demokrácia jegyében legyen minden európai polgár által követhető a 27 tagállam uniós miniszterének eszmecseréje" az Európai Bizottság jogállamisági jelentéséről.

"Vajon miért nem merik a saját polgáraik előtt nyilvánosan elmondani az Európai Bizottság elhíresült jogállamisági jelentéséről az álláspontjukat?" - kérdezte.

fotó: Guerini-Temesi Melinda /IM

Varga Judit ismertette: a tanács eljárási szabályai szerint 20 tagállam támogatása esetén lehetett volna a napirendi pont nyilvánosan is követhető. "Ehelyett jelenleg zárt ajtók mögött vitázunk sajtószabadságról, átlátható működésről és persze a Vera Jourová felügyelete alatt összeállított és a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott 11 civil szervezet megállapításain alapuló, Magyarország kapcsán abszurd és téves megállapításokat tartalmazó jogállamisági jelentésről" - írta.

Hozzátette: szívesen megkérdezte volna nyilvánosság előtt, hogy az Európai Bizottság a jelentés összeállításakor miért hagyta figyelmen kívül a magyar kormány által készített összefoglalókat, háttéranyagokat.

Jó lett volna, ha Vera Jourová bizottsági alelnök a nyilvánosság előtt tud számot adni a Magyarországot és a magyar embereket támadó szavairól, és arról is beszámolhatott volna, hogy valóban háromnaponta egyeztet-e informálisan Donáth Anna momentumos EP-képviselővel. "És ha igen, akkor miért nyilatkozta pár napja egy cseh napilapban, hogy nem egyeztetett a magyar ellenzékkel" - sorolta az igazságügyi miniszter.

Meglátása szerint arra a kérdésre is választ vártak volna a magyar emberek, miért van az, hogy ami az Európai Bizottság szerint Magyarország esetében "jogállamisági kockázat", az más tagállamok esetében teljesen rendben van.

fotó: Guerini-Temesi Melinda /IM

Emellett még sok kérdést kellett volna a magyar és a teljes európai nyilvánosság előtt megválaszolnia a jogállamisági jelentéssel kapcsolatban az Európai Bizottságnak és a "Magyarországot előszeretettel kritizáló tagállamoknak" - írta.

Hozzátette: úgy tűnik, "a bátorságuk csak odáig terjed, hogy a jogállamiságot költségvetési zsarolásra használják és előre megírt és a nyugat-európai fősodratú liberális médiában és azok magyar leányvállalatainál terített, rég lejárt panelekkel támadják Magyarországot és Lengyelországot".

(MTI)