Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság

Kaderják Péter

energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár

Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság

Vezető hírek

Tíz cég nyert minősített partner címet a Zöld busz programban

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság, 2020. október 15. 14:16

A klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként megvalósuló Zöld busz programban tíz piaci szereplő nyert minősített partner címet, és kapott jogosultságot a zöld busz demonstrációs mintaprojektben való részvételre - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elindult a Zöld busz program Békéscsabán

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság, 2020. október 13. 13:42

Zöld busz mintaprogram indult Békéscsabán. Egy hónapig demonstrációs jelleggel egy lengyel gyártmányú elektromos autóbusz közlekedik a város valamennyi vonalán.

Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv: működnek az ösztönző intézkedések, csúcsra jár a napenergia

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság, 2020. október 12. 13:43

„A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében foglalt kiemelt feladat a környezetbarát napenergia hasznosításának növelése. Magyarország 2020-ban rekordokat dönt ezen a területen, hiszen a tavaszi teljesítmény-csúcs után októberben ismét a hazai áramtermelés minden korábbinál nagyobb hányadát fedezték a naperőművek. A kapacitások lendületes bővítését szolgálja a közcélú megújulóenergia-termelés támogatása, a második METÁR-tender benyújtási időszaka a napokban zárul le. A hazai energiaellátás importfüggőségének csökkentéséhez is nagyban hozzájárul, hogy a naperőművekből a hálózatra kiadott energia mennyisége 2018 elejéhez képest idénre több mint tizenháromszorosára nőtt” – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Együtt kell érvényre juttatni a klímavédelmet, a gazdaságfejlesztést és az energiabiztonságot

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság, 2020. október 12. 10:28

A klímavédelem, a gazdaságfejlesztés és az energiabiztonság nem egymást gyengítő célok, a gazdasági növekedés és az energiaellátás biztonságának garantálása mellett kell elérni a klímapolitikai célokat - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken a Budapest Climate Summit konferencián.

Jövő nyáron indulhat a háztartási napelemes rendszerek új támogatási programja

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság, 2020. október 9. 14:09

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megkezdte a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez vissza nem térítendő beruházási támogatást biztosító program kidolgozását. A családok energiafüggetlenségét erősítő, rezsiterheit tartósan mérséklő fejlesztésekhez várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető az újfajta támogatás. A saját célra történő, háztáji energiatermelés feltételeinek javítása hozzájárul a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljainak teljesítéséhez is. A napenergia szélesebb körű hasznosítása érdekében a támogatott háztartási kiserőművekre a jelenlegi szaldóelszámolás helyett bruttó elszámolást alkalmaznak majd.

A magyarországi földgáztárolók töltöttsége 100 százalékos

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság, 2020. október 6. 14:43

A magyarországi földgáztárolók töltöttsége 100 százalékos, a földgázimport pedig biztonságosan üzemel, hat szomszédos országból érkezik folyamatosan földgáz - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv: már mintegy 850 elektromos járművet vásárolhatnak meg a pályázati támogatással

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság, 2020. október 2. 13:11

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve részeként meghirdetett, közel 6 milliárd forintos keretösszegű pályázat a megszületett döntések alapján több mint 2 ezer környezetkímélő jármű kedvezményes beszerzését teszi lehetővé. A vásárlások már megkezdődtek, az eddig kifizetett támogatásokból hamarosan közel 850 elektromos autóhoz és robogóhoz juthatnak hozzá a sikeresen pályázók – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Magyar kutatások is segíthetik a hidrogén felhasználását a zöld gazdaságban

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság, 2020. szeptember 30. 14:37

A zöld hidrogén nélkülözhetetlen eszköz a 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez, az Innovációs és Technológiai Minisztérium éppen ezért kiemelten fontosnak tartja a hidrogén- (és biometán-) technológiákon alapuló pilot projekteket – mondta Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Újabb klímavédelmi finanszírozási lehetőségek a Nyugat-Balkánon

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság, 2020. szeptember 25. 13:05

A járvány okozta globális visszaesést követő visszarendeződés várhatóan felgyorsítja a gazdaság zöld átalakítását egész Európában, így Magyarországon és a Nyugat-Balkánon is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) háttérintézményeként működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ az újabb pályázati lehetőségekről tartott online tájékoztató napot 2020. szeptember 25-én. A rendezvényt megnyitó Botos Barbara, a tárca klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a magyarországi klímapolitika kifejezetten ambiciózus időszakát éli.