A KKV-szektorban a vállalkozások saját fogyasztásának részleges kiváltását szolgáló napelemes fejlesztések támogatása május végétől lesz elérhető.

A pályázatok kapcsán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Energiaügyekért és Klímapolitikáért Felelős Államtitkársága fontosnak tartja Magyarország jogi és erkölcsi kötelességét azzal kapcsolatban, hogy kivegye arányos és méltányos részét a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemből, ezért az uniós célokkal összhangban legalább 40%-kal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gáz kibocsátását az 1990. évi bázishoz képest. Ez az egységnyi magyar GDP előállításához felhasznált üvegházhatású gáz kibocsátás 30%-al történő csökkenését eredményezi majd 2030-ra.

A zéró gazdasági növekedés és a fogyasztás csökkentésének céljait hirdető, az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali és teljes beszüntetését szorgalmazó, a nukleáris energiát pedig elvi alapon elutasító szélsőséggel szemben az ITM a klímabarát gazdaságfejlesztés, mint a leginkább jövőképes gazdaságfejlesztési lehetőség feltételeit igyekszik megteremteni. A dinamikus és minőségi, innovációra fokozottan támaszkodó gazdasági növekedésünknek erős támasza lehet a gazdaság klímabarát átalakításában rejlő innovációs és üzleti lehetőségek feltárása és kihasználása.

Éghajlatvédelmi erőfeszítéseinket ezért azokra a területekre összpontosítjuk, ahol azok a klímavédelem mellett erősítik energiafüggetlenségünket, rezsiköltséget takarítanak meg vagy egyéb gazdaságfejlesztési haszonnal járnak. Így például a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram kamatmentes hitellel támogatja az épületenergetikai fejlesztéseket és a megújuló energia (napelemek, hőszivattyúk) alkalmazását a lakosság körében. Rövidesen a komplex lakossági épületenergetikai felújítások, valamint a megújuló energiaforrások átfogó használatának fejlesztésére is rendelkezésre állnak majd megfelelő ösztönzők. A vállalatok energiahatékonysági fejlesztéseik vonatkozásában 2017 óta társasági adókedvezményben részesülhetnek, amelyet egyre nagyobb intenzitással és tudatossággal vesznek igénybe.

A megújuló energia költséghatékony felhasználását minden gazdasági szektorban ösztönözzük. Az első, árversenyt célzó megújuló áram kapacitáslétesítési tender még idén megjelenik. A napelemes fejlesztések május végétől elérhető beruházási támogatása a KKV-szektorban a vállalkozások saját fogyasztásának részleges kiváltását szolgálja majd. A közlekedés terén – a közösségi közlekedés erősítése mellett – az elektromobilitás fejlesztése, a bioüzemanyag bekeverési részarány növelése és a helyi tömegközlekedés zöldítése áll klímapolitikánk középpontjában.

Az éghajlatváltozás negatív hatásaihoz történő alkalmazkodási képességünk erősítése terén fő célunk vizeink és termőföldünk védelme, az éghajlatváltozás emberi egészségre gyakorolt negatív hatásainak mérséklése, és a kritikus infrastrukturális szolgáltatások szélsőséges éghajlati jelenségekkel szembeni ellenálló képességének növelése.

(ITM Kommunikáció)