Magyarországra fókuszáló éghajlatváltozási jelentés kidolgozását kezdeményezi az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A nemzeti beszámoló megalapozása érdekében „Hogyan tovább a klímatudatos jövő felé?” címmel rendeztek tudományos konferenciát 2018. november 28-án, Budapesten. A dokumentumot az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) globális összefoglalói mintájára, 2022-re készíti el a tudósokból, szakértőkből és döntéshozókból álló testület.

A konferencia keretében bemutatták a magyar éghajlatvédelemmel foglalkozó kutató- és tudásteremtő műhelyeket, főbb kutatásokat, és megvitatták a magyar klímaértékelő összefoglaló fő stratégiai kérdéseit.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében, az Agrárminisztérium szakmai támogatásával elinduló folyamat célja a döntéseket segítő, minél pontosabb, érdemi és tudományosan megalapozott információk biztosítása a kormány számára az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben. A dokumentum felvázolja majd a lehetséges kitörési pontokat és irányokat is.

A beszámoló minden érdeklődő számára alapos, naprakész áttekintést nyújt az éghajlatváltozás magyar hatásairól, következményeiről. A lefektetett elvek mentén 2022 után további hasonló, az időközben bekövetkezett változások hatásait is figyelembe vevő jelentések készülhetnek.

(ITM Kommunikáció)