Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakterületi államtitkárai kétoldalú találkozókon tárgyaltak az együttműködési lehetőségekről mások mellett albán, kuvaiti és ugandai partnereikkel. Az október 15-17. között lezajlott Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmat adott annak az egyezménynek az aláírására is, amelynek értelmében a Globális Zöld Növekedési Intézet európai irodája Magyarországra költözik.

Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár és Frank Rijsberman főigazgató október 15-én írták alá a megállapodást, amelynek értelmében a dél-koreai székhelyű Globális Zöld Növekedési Intézet (Global Green Growth Institute - GGGI) európai irodája Budapestre költözik. A tanácsadó szervezet arra törekszik, hogy a világban a klímavédelem mellett egyre inkább elterjedjen a környezetbarát gazdasági fejlődés, ennek keretében céljuk, hogy ezen a területen is minél szorosabban működjenek együtt a fejlett és fejlődő országok. A megállapodás értelmében a magyar kormány támogatást nyújt az iroda uniós szerepvállalásában is, ugyanis a tervek szerint az Európai Unió még idén csatlakozhat a GGGI-hoz.

Kaderják Péter részt vett a Megyei Jogú Városok Szövetsége által szervezett, a települési szintű klímavédelmi feladatokról szóló kerekasztal-beszélgetésen is. Boros Anita államtitkár a Víz Világtalálkozó megnyitóján vett részt.

Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár albán, kuvaiti és ugandai delegációkkal is tárgyalt. Az Albán Köztársaság infrastruktúra- és energiaügyi miniszterhelyettese, Hantin Bonati tájékozódott a  Nyugat Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft (NyBZK Kft.) felállításának céljáról. A felek beazonosították azokat a területeket, ahol azonnali beavatkozásokra van szükség: városi hulladékgazdálkodás, víziközmű rendszer, fenntartható turizmus és az éghajlatváltozás okozta alkalmazkodási kihívások. A NyBZK Kft. közvetlenül felveszi a kapcsolatot az albán féllel, hogy a magyar projektkiírások részleteiről további szakmai konzultációkat folytassanak.

Khaled Ali Al-Fadhel kuvaiti olajügyi, villamos- és vízügyi miniszterrel az energiaátállás okozta kihívásokról és a megújuló energiatermelési projektekről (például a tengervíz sótalanításáról) zajlott megbeszélés. A küldöttség méltatta a magyarországi szakképzési rendszer átalakítási folyamatát, a duális képzés intézményrendszerét. A tárcavezető tájékoztatta a magyar felet a Kuwait Foundation for the Advancement of Sciences innovációs díj lehetőségéről, amelyre bármely ország képviselője pályázhat.

Sam Cheptorist, az Ugandai Köztársaság víz- és környezetügyi miniszterét Magyarország nemzetközi klímafinanszírozási projektjei érdekelték. Az egyeztetésen üdvözölte és előremutatónak nevezte a magyar erdőtelepítési projektet, mivel az ugandai erdőborítottság 38 százalékról 7 százalékra csökkent a lakossági tüzeléssel együtt járó intenzív fakitermelés miatt. Cheptoris hangsúlyozta, hogy Uganda számára az erdészet mellett kiemelt fejlesztési terület az öntözés. Szintén szó esett az Ugandában jelenleg futó vízgazdálkodási projektről, amelyet a GGGI valósít meg az ITM támogatásával. A projektben a fenntartható energiaforrások (napenergia és kisvízi erőmű) alkalmazási lehetőségeit vizsgálják közepes és nagyméretű öntözőrendszerekhez. Az ország területén felmért 11 mezőgazdasági területből hármat választottak ki, amelyekhez részletes üzleti terv készül.

(ITM Kommunikáció)