A járvány okozta globális visszaesést követő visszarendeződés várhatóan felgyorsítja a gazdaság zöld átalakítását egész Európában, így Magyarországon és a Nyugat-Balkánon is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) háttérintézményeként működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ az újabb pályázati lehetőségekről tartott online tájékoztató napot 2020. szeptember 25-én. A rendezvényt megnyitó Botos Barbara, a tárca klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a magyarországi klímapolitika kifejezetten ambiciózus időszakát éli.

A helyettes államtitkár röviden beszámolt Magyarország klímavédelmi eredményeiről és törekvéseiről, amelyeknek – a Párizsi Megállapodás előírásaival összhangban – szerves részét képezi a fejlődő országok, így a nyugat-balkáni régió klímapolitikai erőfeszítéseinek támogatása is. Kiemelte, hogy a Központ első támogatási felhívásának sikere és népszerűsége után az ITM nagy várakozással tekint a második pályázati lehetőségre is. Az első kiírásra mintegy 60 projekttámogatási kérelmet nyújtottak be, a rendelkezésre álló 400 millió forintos keretösszeget közel hatszorosan haladták meg az igények, végül 12 projekt nyert el támogatást.

A tájékoztató nap részeként virtuális kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a Zöld Központ stratégiai partnerei, a hazai és nemzetközi pénzügyi és szakpolitikai intézmények képviselői. A felek megvitatták a globális járvány időszakában a zöldgazdaságot érő aktuális kihívásokat. Szóba került többek között az új európai uniós pénzügyi perspektíva, a különböző gazdaságélénkítő csomagok klímaérzékenysége, a zöld kötvények piacának aktualitásai között az első magyar kibocsátás sikere, a lehetséges válaszlépések és a Nyugat-Balkán országainak helyzete is.

A szakpolitikai vita után Örlős László, a Zöld Központ ügyvezető igazgatója és munkatársai bemutatták a második nyugat-balkáni beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási felhívás főbb szempontjait. A 2020. októberében megjelenő program célja, hogy a Nyugat-Balkánon ösztönözze a külföldi magyar befektetések bővítését, a hazai kis- és középvállalatok eredményes bekapcsolódását a regionális és nemzetközi értékláncokba. A beérkező támogatási kérelmek értékelésekor kiemelten mérlegelik majd, hogy azok mennyiben segítik elő a régió klíma- és természetvédelmi céljainak elérését, és hogy milyen nemzetgazdasági, munkahelyteremtő hatásaik vannak.

A kerekasztal-beszélgetés és tájékoztató nap programját, előadásait az alábbi hivatkozáson keresztül tekinthetik meg: [LINK]

(ITM Kommunikáció)