Az Európai Bizottság a Digitális Európa Program keretében kiadta az Európai Digitális Innovációs Hubok (EDIH) létrehozásáról szóló munkaanyagát, amelyben új finanszírozási programmal, 26,8 millió eurós keretösszeggel fejleszti a 2021 és 2027 közötti időszakban a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését. A társadalmi és kormányzati egyeztetést követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) véglegesítette az EDIH-ek létrehozásáról szóló „Előzetes jelentkezési felhívást”.

A felhívás részletezi azon feltételeket, amely alapján a lehetséges kedvezményezettek kiválasztásra kerülnek. Az EDIH-ek alapszolgáltatásai a Digitális Európa Program (DEP) célkitűzései szerint kerültek meghatározásra, amely többek közt a nagy teljesítményű számítástechnika (HPC), a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia (MI), a kapcsolódó magas szintű digitális készségek, valamint az új digitális megoldások / interoperabilitás kapacitásépítésére összpontosít.

Az EDIH-ek, azok hálózatba szervezése révén - nem K+F+I jellegű tevékenységet ellátó - közvetítő, koordináló és tanácsadó szervezetek létrehozása a cél, amelyek a vállalkozások és az állami intézmények számára hozzáférhetővé teszik a legfrissebb digitális technológiákat. Ez biztosítja, hogy a vállalkozások, valamint az állami intézmények kísérletezhessenek ezen technológiákkal és konkrét igényeik szerint alkalmazhassák azokat.

Az EDIH-ek létrehozásáról szóló „Előzetes jelentkezési felhívás” és annak mellékletei a Kapcsolódó anyagoknál érhető el. A pályázatok benyújtása az ITM számára - a felhívásban foglaltaknak megfelelően - 2020.08.25-től 2020.10.02-ig lehetséges.

(ITM)