Élelmiszereink megtermelése óriási terhet ró a környezetünkre, és ezzel természeti értékeinkre is hatással van. Június 18-án ünnepeltük a Fenntartható Gasztronómia Világnapját, fontos, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan kímélhetjük meg erőforrásainkat. Érdemes minél kisebb ökológiai lábnyomú élelmiszereket választanunk - egyes ételek fogyasztása egyenesen természetvédelmi hatással bír - , így segítve bolygónk fennmaradását.

Június 18-a a Fenntartható Gasztronómia Világnapja az ENSZ Közgyűlése által 2016. december 21-én elfogadott állásfoglalás alapján. A dokumentum  elismeri a gasztronómiát olyan kulturális kifejezésként, amely a világ természeti és kulturális sokféleségéhez kapcsolódik. A COVID-19 világjárvány hatásainak következményeként a fenntartható gasztronómia - a szezonális alapanyagok és termelők ünneplése, a vadon élő állatok, valamint a kulináris hagyományaink megőrzése - ma fontosabb, mint valaha.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára kiemelte, a gasztronómia kulturális kifejezés, amely összekapcsolódik a természettel és a világ kulturális sokszínűségével, és hangsúlyozta, hogy minden kultúra és civilizáció hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez.

Fotó: Kiss Rebeka

A gasztronómia a fenntartható fejlődési célok elérésében összekapcsolódik a mezőgazdasági fejlődéssel, az élelmezésbiztonsággal, a táplálkozással és a fenntartható élelmiszerek előmozdítása révén szerepe van a biodiverzitás megőrzésében.

Az államtitkár kiemelte, a fenntarthatóság azt a gondolatot erősíti, hogy például a növénytermesztést, állattenyésztést, a halászatot vagy akár az ételkészítést is oly módon végezzük, hogy ne pazaroljuk a természeti erőforrásainkat, és a jövőben folytatható anélkül, hogy káros lenne a környezetünkre vagy az egészségünkre. A fenntartható gasztronómia tehát azt a „konyhát” jelenti, amely figyelembe veszi az összetevők származási helyét, az étel termesztésének, a piacokhoz és végül a tányérokhoz jutásának módját.

Fontos, hogy kiálljunk a hagyományos és minőségi ételek védelme mellett, a helyi termelők és a gasztronómiát képviselő közösségek piaci szerepének és jelentőségének emelése mellett egyaránt. A fenntartható fejlődés érdekében fordítsunk arra figyelmet, hogy az elfogyasztott ételeink olyan alapanyagokból készüljenek, melyeket helyi, organikus és fenntartható módszerekkel termelnek és dolgoznak fel. Mindemellett támogassuk együtt a helyi termelőket, fogyasszunk több, egészséges, helyi bioélelmiszert – fejtette ki Boros Anita.

(ITM Kommunikáció)